Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Kristinehamn

Kristinehamn växte mest

Karlstad uppges vara motorn i Värmland. Men sett till befolkningssiffrorna är det i stället - Kristinehamn.När SCB:s senaste befolkningsstatisk nu presenteras står den östvärmländska kommunen som vinnare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Karlstad ökade totalt med 126 invånare under årets första sex månader. Men Kristinehamn ökar mer, sammanlagt 133 personer.

Det kan tyckas som en liten skillnad men bryter man ner statistiken och tittar på flyttningsnettot har 173 fler personer flyttat in till Kristinehamn än vad som flyttat ut. Motsvarande siffra för Karlstad är 41.

Och Bjarne Olsson(S), kommunalråd i Kristinehamn, är nöjd.

– Det känns jätteroligt att vi lyckats vända trenden. För några år sedan hade vi ju minussiffror.

Enligt Bjarne Olsson är det medveten satsning som ligger bakom dagens positiva siffror för kommunen. Våren 2011 bestämde kommunen sig för att göra något åt det sjunkande befolkningsantalet.

– Vi sa att det fick vara nog, annars skulle det gå åt skogen.

Det beslutades om ett åtgärdsprogram med ett 80-tal punkter. Det innebar bland annat en satsning på flera attraktiva bostäder.

• Vad betyder de här siffrorna för kommunen?

– Det betyder 133 personer fler som handlar i våra affärer och 133 personer fler som bidrar till skatteunderlaget. Självklart betyder det mycket för kommunen.

• Ni fick till och med en större ökning än Karlstad?

– Ska vi vara lite kaxiga kan man väl säga vi är den nya tillväxtorten. Under en lång period förra året var det fler som flyttade till oss från Karlstad än tvärtom.

Lite dragkraft av Karlstad får Kristinehamn också.

– Många jobbar där och pendlar. Tack vare bra kommunikationer tar det inte längre tid att åka från Kristinehamn till Karlstad än det gör från Kronoparken.

Men helt oproblematisk är inte det att allt fler flyttar till Kristinehamn. Det kommunala bostadsbolaget har för lite lediga lägenheter.

– Det är ett angenämt problem och därför förs diskussioner om att satsa ytterligare på Mariebergsområdet, säger Bjarne Olsson.

Per-Samuel Nisser(M), kommunalråd i Karlstad, är inte nedslagen över att kommunen bara är tvåa i befolkningstillväxtstatistiken i länet.

– Det är jättekul att det finns kommuner som växer i Värmland oavsett var det är. Och jämfört med första halvåret förra året är det positiva siffror för oss.

– Sedan är det ju under hösten vi ökar mest då studenterna kommer och vi ser det här över tid, att vi ska öka bit för bit och det har vi gjort under en längre tid.

Förutom Kristinehamn och Karlstad är det bara tre kommuner som fått fler invånare under det senaste halvåret, Kil(61), Hammarö(46) och Munkfors(9). Störst minussiffror har Torsby(101).

Länet som helhet ökade med 103 invånare.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 6)
Kristinehamn växte mest

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!