Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Kristinehamn

Företag fick bidrag på sin ambitionsnivå

Många fiberföreningar har ägnat mycket kraft åt att ta reda på exakt hur många hushåll som vill ansluta sig. Det skulle de inte ha gjort. Företaget IP Only skickade istället in sin ”ambitionsnivå” – och beviljades saftiga statsbidrag.
Artikeln fortsätter efter annonsen

IP Only har tidigare byggt fibernät i bland annat Ölme och Västvärmland. Nyligen sökte man bidrag för flera nya projekt i Östvärmland, och det gjorde man framgångsrikt. Bara i Kristinehamns kommun blev det tummen upp för fem olika områden, totalt omfattande cirka 20 miljoner bidragskronor.

Men har man spelat på samma villkor som de mindre, ideella fiberföreningarna? I Rudskoga, som varit noga med att plocka in avsiktsförklaringar från fastighetsägarna, anser man inte det.

IP Only resonerar annorlunda.

– Vi har ju fram till att projektet byggavslutas på oss att uppnå den anslutningsgrad som vi bedömt att vi kan få. Det vi skickat är en realistisk ambitionsnivå, kan man säga. Den baseras på de projekt vi genomfört tidigare, säger Malin Karlzén, regionchef för IP Only väst.

• Vad ligger nivån på?

– 85 procent. Vi har nått över 90 procent i områden i Säffle och Årjäng, så det är inte orimligt.

Enligt Magnus Dagerhorn, handläggare på länsstyrelsen, är detta heller inte ett otillåtet förfarande. Han hänvisar till underlaget där det frågas om ”förväntad anslutningsgrad”.

– Däremot finns det en risk om man tar i för mycket och inte kan leverera så stor procentandel som man angett. Då blir det ett ”villkorsavdrag” på upp till 50 procent av bidraget.

• Med tanke på att anslutningsgraden är ett väldigt viktigt kriterium, och att många mindre fiberföreningar varit väldigt noga med att hämta in svar från hushållen innan sina ansökningar: hur rättvist är detta?

– Det kan man kanske diskutera. Men man ska veta att inte alla fiberföreningar har varit lika noggranna. Och det här är de riktlinjer vi har att utgå ifrån.

Rätta oss
1 / 1
Malin Karlzén, regionchef för IP Only väst.
Aktuell artikel (1 av 4)
Företag fick bidrag på sin ambitionsnivå

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!