Torsdag, 21 september - vecka 38
Kristinehamn

De målar vax med strykjärn

Encaustic art, eller vaxmålning, är en gammal teknik. Redan under 1100-talet använde egyptierna den i sina gravar. Sedan glömdes den bort för att återupptäckas på Filippinerna under 1980-talet.Victoria Käller Guzikowski är en av ett fåtal utövare i Sverige. Nu håller hon kurser i konsten att måla med strykjärn och vax.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Tre deltagare deltog i den första kursen som hölls i Mazzarins lokal i Kristinehamn under lördagen. Kerstin Moberg, innehavare av Kerstins Hobbycafé, och Karin Sandström Gördén hade vunnit kursen när de deltog i en Scrapbookingmara i augusti, medan May-Britt Larsson var nyfiken och ville testa.

Kursledaren Victoria Käller Guzikowski driver företaget Färgdrömmaren där hon lär ut hur man målar bilder och tolkar färger. Hon berättade om den gamla tekniken där man ursprungligen använde glödande träkol och pigment från jorden i kombination med vax.

Numera använder man färgat vax som värms upp med exempelvis ett litet strykjärn som påminner om ett resestrykjärn.

– Man kan använda värmepennor, värmeplattor av det slag som cateringfirmorna har och sedan måla med till exempel tops, svamp, spackelspade eller målarkniv.

Victoria Käller Guzikowski visade prov på tavlor hon åstadkommit med värme och vax. Här fanns fjällandskap med blommor i förgrunden, slott och stjärnor. Deltagarna suckade hänförda men kursledaren lugnade dem med att det var en fördel om man varken kan teckna eller måla.

Därefter började hon visa genom att hålla det färgade vaxet mot det uppvärmda strykjärnet innan hon förde det mot pappersarket. Genom att röra på strykjärnet i olika vinklar åstadkom hon mönster. Vaxet torkade snabbt och nästa färg tillfördes. Med hjälp av värmepennan åstadkom hon prickar och skrift. Därefter gnuggades ytan med en servett för att få fram den rätta glansen.

– Det går att måla på allt som tål värme, till exempel tyg, canvas eller keramik.

Rätta oss
1 / 6
Kerstin Moberg är innehavare av Kerstins hobbycafé. Hon hade testat encaustic art, vaxmåleri, vid ett tidigare tillfälle. Nu är det inte uteslutet att detta blir ett nytt inslag i hennes verksamhet.
2 / 6
Karin Sandström Gördén visar upp ett av sina alster som hon åstadkom under den tre timmar långa kursen i vaxmåleri. Genom att vrida strykjärnet i olika vinklar och smälta vaxet på valda delar av strykjärnet kan man åstadkomma allt från iskristaller till landskap och blommor.
3 / 6
May-Britt Larsson tänkte blått, vågor och vatten. Och visst lyckades hon få fram den rätta känslan.
4 / 6
Victoria Käller Guzikowski driver företaget Färgdrömmaren där hon lär ut hur man målar bilder och tolkar färger.
5 / 6
Dessa två verk var de två första som Karin Sandström Gördén målade under kursen.
6 / 6
Victoria Käller Guzikowski har en pärm med bilder som hon gjort i olika tekniker.
Aktuell artikel (1 av 4)
De målar vax med strykjärn

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!