Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 27 april - vecka 17
Kristinehamn

Blev svårt sjuk efter vaccinet

56-åriga Berit Stridsberg från Kristinehamn fick domningar, yrsel och försvagade muskler med mera fem dagar efter att hon tagit vaccinet mot svininfluensan. Hon var sedan i princip sängliggande i drygt ett halvår och mår fortfarande dåligt.– Jag är övertygad om att det beror på vaccinet och jag tycker att Läkemedelsverket ska bekräfta att det är så, säger hon.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Berit Stridsberg fick snabbt veta av sin läkare att hennes symptom kunde ha kopplingar till vaccinet. Läkaren skickade in en anmälan till Läkemedelsverket och det visade sig att 49 andra personer har reagerat på ungefär samma sätt. Berit Stridsberg hittade senare en blogg på nätet som heter ”livet efter sprutan” där kunde hon läsa om och få kontakt med närmare 80 andra med liknande symptom. Bland dem fanns fem andra värmlänningar varav den yngsta är fem år.

Berit Stridsberg beskriver symptomen som neurologiska och MS-liknande. Hon har svår brännande värk, känselrubbningar, sömnrubbningar och lider av extram trötthet.

– En morgon när jag skulle borsta tänderna hade jag ingen balans och det började pirra i ena foten. Jag kontaktade genast sjukvården och blev sedan sämre och sämre under en tid.

Berit berättar att hon tappade luktsinne, smak och att hennes muskler försvagades.

Hon var till en början sängliggande men har nu över ett år senare blivit något bättre.

– Men jag har insett att jag aldrig kommer att bli helt återställd. Mitt liv är inte det samma, jag går knappt ut på grund av muskelsvagheten och jag orkar inte hälsa på mina barn i Göteborg, säger hon och tillägger:

– Men jag är ändå 56 år och har gjort mycket. Det är värre för dem som är yngre. Det finns flera barn bland de drabbade.

Genom bloggen ”livet efter sprutan” har många med liknande erfarenheter av vaccinet kunnat mötas men Berit Stridsberg tror att det här bara är toppen av ett isberg.

– Alla som jag pratar med känner till någon som har reagerat på liknande sätt. Jag tror att de tog fram vaccinet för snabbt och att de inte hann undersöka om biverkningarna ordentligt.

Det Berit vill ha är ett erkännande av symptomen från Läkemedelsverket. Hon tycker också att vaccinet ska förbjudas.

– Jag tycker att det känns som om de lägger locket på och bara släpper information om narkolepsifallen. Det verkar som om de inte vill prata om det här trots att mitt fall har erkänts som en biverkan och finns insatt i biverkningsregistret, säger hon och fortsätter:

– Det värsta är att ha drabbats av en sådan här sak och sedan inte bli trodd. Det är viktigt att det här inte tystas ner.

Rätta oss
1 / 1
Berit Stridsberg blev svårt sjuk fem dagar efter att hon vaccinerat sig mot svininfluensan. Hon har även upptäckt att flera andra har fått liknande symptom.
Aktuell artikel (1 av 2)
Blev svårt sjuk efter vaccinet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!