Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Kristinehamn

2 000 öringar fick nytt hem

Kristinehamns Trollingklubb bildades så sent som ifjol, men är redan ett föredöme. 100 procent av den fisk som fångats under klubbens tävlingar har rapporterats till Sportfiskarna.På tisdagen kom ”belöningen”: en utsättning av 2 000 öringar vid Baggeruds camping.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Sanningen är dock att det blev lite mer än så: totalt 4 000 smolt sattes ut vid fiskeläget ett par mil söder om Kristinehamn. Inte nog med att den nyblivna trollingklubben tack vare sin rapporteringsiver fick öringutsättningen till sin ”hemmaplan”. Man hade dessutom köpt in lika många egna odlade öringar.

Ordföranden Daniel Magnusson förklarar:

– När vi anordnade vår tävling Påsklaxen för ett par månader sedan såg vi till att alla intäkter oavkortat skulle gå till att köpa in smolt. Det var först senare som vi fick veta att Sportfiskarna uppmärksammade vår rapportering. Så det här blev dubbelt lyckat!

Varför har ni varit så nog med rapporteringen?

– Det här är ju vårt stora intresse och vi vill värna om ett gott fiske. Utsättningen är enormt viktig, utan den dör fisket här, menar Mikael Krantz.

Med under utsättningen – som rent praktiskt sköttes av Fortums ansvariga för fiskeåtgärder – fanns också Simon Jonsson från Sportfiskarna. Han tycker initiativet från Kristinehamns Trollingklubb är berömvärt:

– Absolut! Rapporterna är ett väldigt viktigt verktyg för att ha koll på var fisken finns, dess storlek, hur stor andel som är utsatt och så vidare. Många klubbar runt Vänern och även privata sportfiskare är duktiga och vi fick in 1 859 rapporter i fjol. Resultaten går sedan vidare till forskare och förvaltare som kan dra slutsatser.

Under tiden samtalet pågått har Johnny Norrgård och Tommy Väsäsalo från Fortum förberett utsättningen. En bred slang kopplas till den speciella fraktbilen, och ett par minuter senare är de två-tre decimeter långa öringarna i sjön.

– De är lite försiktiga i början efter resan, men de kommer snart att kvickna till, konstaterar Tommy Väsäsalo.

Rätta oss
1 / 1
Johnny Norrgård, verksamhetsansvarig för Fortums fiskeåtgärder, såg till att flera tusen öringar fick ett nytt hem i Vänern. Det kan de tacka Kristinehamns Trollingklubb för.
Aktuell artikel (1 av 6)
2 000 öringar fick nytt hem

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!