Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Kil

Varg dödade sex alpackor på gård i Kil

Det var en hemsk syn som mötte Sven Persson och hans sambo Maria Karlsson på torsdagsmorgon. I den ena av hagarna på parets gård i Smedstad utanför Kil, låg sex alpackor döda och senare under dagen konstaterades att det hade blivit angripna av varg.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Jag hörde Maria skrika vid hagen och sprang dit. Först såg jag bara den första honan som låg död på stallbacken och sen föll blicken längre ner i hagen och synen som mötte mig vill jag helst glömma. Jag tog bara ett hopp över backen ner i hagen och såg djur efter djur ligga döda, berättar Sven Persson med tjock röst.

I hagen ses det spår efter hur alpackorna har försökt komma undan vargen och de andra alpackorna som nu finns kvar tittar sig oroligt omkring.

I åtta år har paret Persson Karlsson drivit uppfödning av alpackor och de djur som nu blev dödade under natten mot torsdagen var alla förutom en dräktiga ston, det fjärde djuret var en ettårig lovande hingst. Nu finns det 11 hingstar, fyra ston och ett skadat hingstföl kvar på gården.

– Hela vårt leverbröd försvann över en natt. Vi har förlorat värden för 100 000 tusentals kronor. Det är bara att hoppas att de ston som är kvar och som är dräktiga inte kastar sina foster nu efter nattens händelse. Djur kan göra det när de råkar i chock, säger Sven Persson, som själv fortfarande vid lunchtid på torsdagen är i ett chocktillstånd.

En ettårig hingst klarade sig men blev svårt skadat. Under hela förmiddagen kämpade distriktsveterinären med hingstens skador.

– Han hade fått skador vid benet som var djupa, säger Sven Persson. Jag kan väl säga att min syn på vargen drastiskt har förändras, fortsätter Sven.

På torsdagseftermiddagen var läget för det skadade hingstfölet väldigt ovisst.

Hur kommer du att göra för att skydda dina andra alpackor för ytterligare angrepp?

– I natt ställer hela byn upp och kommer att vakta djuren. Det finns många erfarna jägare och vi har ju rätt att försvara våra djur om det blir ett nytt angrepp. Sen får vi se vad länsstyrelsen säger och vad de ställer upp med, säger Sven Persson.

Länsstyrelsens rovdjursavdelning var på gården under torsdagen och gjorde konstaterandet att alpackorna hade råkat ut för ett vargangrepp.

– Att det är en varg som dödat alpackorna är vi helt på det klara med. Om det är en eller två vargar är svårt att säga med säkerhet. Det är i varje fall inte fler en två stycken. Antagligen har vargen krupit under stängslet för att komma in i hagen, säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på länsstyrelsen i Värmland.

Maria Falkevik berättar att det som länsstyrelsen nu gör är att koppla in akutgruppen för att ta kontakt med andra tamdjursägare i trakten. Då det inte finns några tidigare tecken på att det finns varg i området kommer man även att försöka hitta vargspillning för att se om det är någon "känd" varg.

– Det är vanligt att vargarna återvänder till samma plats och vad jag förstår så får den drabbade familjen hjälp av grannarna i natt som kommer att hålla vakt på gården, säger Maria Falkevik.

Har du hört talas om att alpackor blivit angripna av varg förut. För någon vecka sedan kunde vi läsa i tidningar att lamadjur skulle kunna vara bra "vargvakter". Har du någon uppfattning om det?

– Vad jag hört ska det ha skett ett angrepp på alpackor i Uppland för något år sedan. Att lamadjur ska kunna fungera som vargvakter finns det ingen forskning omkring, säger Maria Falkevik.

Till helgen skulle Sven Persson haft med några av sina alpackor på husdjursmässan i Karlstad.

– Det blir ingen husdjursmässa för oss nu. De krafter jag har kvar i kroppen blir att följa med djuren till Uppsala för en analys. Sen får vi se vad framtiden kommer att ge. Jag har nya alpackor som står nere i Holland som jag ska importerna, men just nu känns allt så meningslöst, säger Sven Persson.

Rätta oss
1 / 3
Sex alpackor dödades av varg natten mot torsdagen. Händelsen inträffade på Sven Perssons gård i Smedstad utanför Kil.
2 / 3
De alpackor som överlevde nattens vargangrepp går oroligt omkring i hagarna bredvid. Under natten till fredagen fick Sven och hans sambo Maria hjälp av grannarna för att vakta alpackorna för ytterligare angrepp.
3 / 3
Sven Persson visar hur vargen har bitit ihjäl gårdens bästa avelshingst.
Aktuell artikel (1 av 1)
Varg dödade sex alpackor på gård i Kil

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!