Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Kil

Djurskogsvarg rev alpackorna

Vargen som rev alpackorna i Kil kom från Djurskogsreviret i västra Värmland. Det kan länsstyrelsen konstatera utifrån DNA-analysen.– Det kan handla om en fjolårs­valp, säger rovdjursansvariga Maria Falkevik.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var natten till den 25 april som Sven Persson och hans sambo Maria Karlsson gjorde fyndet i sin hage vid gården i Smedstad, söder om Kil. Inte mindre än sex av deras alpackor låg rivna. Alla utom en dräktig sto. Ytterligare en hingst hade skadats svårt.

Länsstyrelsens rovdjursenhet åkte ut på plats och säkrade spår i form av spillning, och på måndagen kom analyssvaren.

– Det handlar om en ung hanvarg, och utifrån DNA-profilen kan vi med allra största sannolikhet säga att den härstammar från Djurskogsreviret. Vi har jämfört med föräldraparet, och mycket talar för att det handlar om en fjolårsvalp, konstaterar Maria Falkevik.

I Djurskogsreviret nära norska gränsen spårades i vintras tio vargar, varav ett antal var valpar födda ifjol. De bör ha lämnat flocken vid det här laget. Om detta handlar om en enskild händelse eller om vargen håller på att etablera ett nytt revir är dock fortfarande oklart.

– Vi håller noggrann uppsikt över området efter händelsen, så sent som förra veckan var vi ute efter att en rapport kommit in. Det har också förekommit fler iakttagelser kring Kil, Grums, Borgvik. Men det är svårt att avgöra om det är samma djur eller olika som strövar omkring.

LRF har bjudit in länsstyrelsen till ett informationsmöte om utvecklingen, det kommer att hållas inom ett par veckor.

– Det är bra, djurägarna ska ha klart för sig hur de bör agera, säger Maria Falkevik.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Djurskogsvarg rev alpackorna

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!