Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 april - vecka 16
Kil

Borta bra, men så blir hemmakontoret bäst

När dottern flyttade hemifrån blev hennes rum mammas nya kontor. Fast egentligen hade nog mamma Lisa Nyberg i Kil tänkt sig ett mer ”andligt” rum, men det visade sig i stället vara så praktiskt att det blev ett hemmakontor.
Artikeln fortsätter efter annonsen

På Ikea i Karlstad har man alla sorters ”kontorskunder” – från enmansföretagare till stora koncerner. Den nya tekniken har gjort det lättare att arbeta hemifrån och kan därför vara ett tänkbart alternativ dels för småskaligt företagande, dels för att kunna bo på landet utan att behöva åka fram och tillbaks till jobbet i stan varje dag. Och så finns det ju även de som vill kombinera småskaligt företagande med rollen som småbarnsföräldrar.

Marie Barthelssons råd till Ikeas kontorskunder är gratis; har man med sig en ritning, en uppfattning om hur mycket det får kosta och hur man i stora drag tänkt sig att det ska se ut, brukar hon kunna ge de goda råd som behövs. Samt ibland även tillsätta en dos feng shui, eftersom hon har utbildning inom denna lära om de fem elementen.

Hemma hos Lisa Nyberg i Kil gillar hon det hon ser – ett rum som inte känns överarbetat och som med omsorg om detaljer skulle kunna färbättras ytterligare.

Lisa själv är nöjd bara med att ha kunnat flytta upp från husets gillestuga till ett rum med utsikt över trädgården. Marie förstår varför Lisa valt att placera skrivbordet framför fönstret så att hon sitter med ryggen mot dörren:

– Men det fungerar bara om man har ett rum där man kan stänga dörren och vara i fred. Blir det många som går fram och tillbaks bakom ryggen på en blir det ett störningsmoment och då är det bättre att sitta så att man lätt ser vilka som kommer och går.

Marie tycker också det är bra att förvaringen placerats i ett hörn av rummet och gillar att det är luftigt runt skrivbordet. Men hon råder Lisa att placera tavlorna efter varandra så att de bildar en böljande linje, ungefär som vatten.

Takhöjden i rummet känns lägre genom att två hyllplan placerats ganska högt. Inte helt lyckat, menar Marie.

– Men tar jag bort dom blir det stora sår i väggen, därför får dom vara kvar, säger Lisa, som får rådet att ersätta de ”tunga” pärmarna på hyllan med ljusa ”mjukare” saker; Marie är väldigt förtjust i den dinglande groda, som funnit sin plats på kontoret.

Lisas företagande består av en chockladbutik i det lilla formatet, som nu har ett eget rum till höger nära husets entré. Hon började sälja choklad på nätet, men det dröjde inte förrän det även stod kunder utanför dörren, som ville komma in och handla:

– Och då fick dom gå ner i källaren och genom tvättstugan. Det blev mycket bättre när jag fick ett rum att ha affären i, säger Lisa.

När dottern flyttade hemifrån fanns plötsligt möjligheten att även skaffa sig ett kontor. Fast till en början hade Lisa nog tänkt att det skulle bli ett rum för att göra musik, skriva poesi och teckna i, men det visade sig fungera utmärkt bra även till de kontorsgöromål som följer med affärsverksamheten.

Hon pekar på många fördelar med att ha företaget hemma. Hon drog inte på sig några kostnader i form av fleråriga hyreskontrakt för lokaler och när hon så småningom kunde flytta upp ur gillestugan till det nya hemmakontoret blev det lättare att skilja privatlivet från arbetet:

– Och så styr man ju över sin egen tid. Vill man jobba lite mindre vissa dagar kan man göra det.

Men ett misstag gjorde Lisa när hon startade sitt företag; hon köpte ett alldeles för stort datasystem till sin lilla verksamhet. Marie konstaterar att det lätt kan bli så om man har för bråttom – det är ju inte säkert att ett stort datasystem innebär att det blir mer lättarbetat.

Kunderna som kommer in till Marie på Ikea kan också ha bråttom, men hon hoppas ändå att de ska ha tid att fundera dels på att skaffa sig en smart förvaring till hemmakontoret, dels på vilka arbetsytor de kan behöva i förhållande till det de ska arbeta med:

– Oftast handlar det ju om ”compact living”, hur man ska göra för att få arbetsro på en liten yta och att göra så mycket som möjligt utan att det kostar för mycket. Det är en rolig utmaning, säger Marie.

Att ha företag hemma öppnar också för skatteavdrag, men då gäller det att kontorsrummet inte är kopplat till bostaden. Hemma hos Lisa tycker skattemyndigheten att det är helt i sin ordning att hon gör avdrag för sin minibutik, däremot är inte hennes affärsverksamhet så omfattande att hon även får göra avdrag för kontoret.

Men det kan ju vara värt en del att kunna stänga dörren till sitt kontor oavsett om man ska skriva en dikt eller skicka en faktura.

Rätta oss
1 / 3
”Om du sätter dörrar på en del av hyllorna behöver du inte bry dig så mycket om hur det ser ut”, säger Marie Berthelsson (till höger), som jobbar med kontorskunder på Ikea i Karlstad. Lisa Nyberg nappade på hennes förslag.
2 / 3
Lisa Nyberg har placerat bordet mot fönstret i sitt kontor hemma i bostaden. Här jobbar hon inte bara med sitt chokladföretag utan hittar även inspiration till musik, dikter och konst.
3 / 3

Så säger Skatteverket

• Du kan få göra avdrag för arbetsrum i bostaden även om du inte har inrättat en särskild arbetslokal. Förutsättningen är att du under beskattningsåret arbetat minst 800 timmar i bostaden för verksamhetens räkning.

• Du får avdrag med 2 000 kronor om arbetsrummet finns i en fastighet som ägs av dig eller din make/registrerade partner. Har du arbetsrummet i en bostadsrätt eller hyresrätt är avdraget 4 000 kronor.

• I schablonavdraget ingår samtliga merkostnader för arbetsrum i bostaden som kostnader för värme, vatten el m.m.

Källa: Skattverket

Aktuell artikel (1 av 1)
Borta bra, men så blir hemmakontoret bäst

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!