Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 17 augusti - vecka 33
Karlstad

"Vargarna använder Klarälvsbanan"

Individer från Forshagareviret som förvillat sig in i bostadsområdet.Så förklarar länsstyrelsen Sandra Holmquists vargobservation.– I bland hamnar de på fel ställe, säger Fredrik Wilde, vilthandläggare.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Lorensberg ligger i utkanten av Forshagareviret, som sträcker sig från Munkfors ned mot Karlstads norra delar. Skåre, Kronoparken, Stockfallet är områden där varg siktats flera gånger.

– Vi vet att vargarna använder Klarälvsbanan för att förflytta sig. Ett scenario är att de följt den och hamnat på Lorensberg, säger Fredrik Wilde.

Länsstyrelsen har inte varit på plats och undersökt eventuella spår och spillning från de två vargar som Sandra Holmquist stötte på i lördags.

– Nej, så här långt efter är det ingen mening. I ett bostadsområde där det rör sig så mycket människor och hundar går det aldrig att se något. Spår från en mindre varg och en stor hund är omöjliga att skilja åt.

Länsstyrelsen kan sålunda inte konfirmera att det faktiskt rör sig om vargar. Men Fredrik Wilde säger att det heller inte finns något som talar emot det.

– Det går inte att utesluta, även om det är ovanligt. På vårkanten när ungvargarna är på långvandring har det hänt att de hamnat inne i städer som Örebro och Göteborg. Att två vargar går in i ett bostadsområde så här års är väldigt ovanligt.

Lorensberg är ett villaområde med många barnfamiljer där såväl skola som förskola ligger i närheten av skogspartiet där vargarna siktades. Fredrik Wilde menar dock att det inte finns någon anledning att oroas.

– Vargar har sällan sådant beteende, oftast är det folk som blir rädda bara de ser vargen. Men trafiken i den miljön är betydligt farligare. Nu kan man ta det som en engångsföreteelse. Men ser man varg i området igen är det viktigt att länsstyrelsen får reda på det. Det är ett oönskat beteende.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
"Vargarna använder Klarälvsbanan"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!