Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Karlstad

Två av vindkraftverken på Vänern snurrar igen

Två av de fyra krånglande vindkraftverken vid Gässlingegrundet har nu fått snurr på rotorbladen igen. Ett tredje kommer igång inom kort.– Trots en riktigt blåsig vår och försommar är vi inte mycket efter tidsplanen, säger projektledaren Tomas Krook.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Reparationerna av verken har varit en grannlaga uppgift för teamet. Maximal vindstyrka för att montera ned och upp de gigantiska rotorerna och vindbladen är tre sekundmeter. Så vindstilla har det sällan varit.

– Det har hänt flera gånger att vi haft bra prognoser, åkt ut med hela gänget och sedan fått avbryta då det ändå blåst för mycket. Med tanke på det ligger vi bra till. Vi är en till en och en halv vecka efter tidsschemat, säger Tomas Krook.

De två växellådor som köptes in före projektet kom igång har monterats på plats i de första två verk som teamet riktade in sig på, och finjusteringarna är klara. De snurrar och genererar energi som de ska.

De övriga två växellådorna har varit tillbaka till fabriken i finska Jyväskylä, justerats och återvänt.

– Det tredje verket håller de på med nu under tisdagen, förhoppningvis går även det bra, och sedan hoppas vi kunna ta det sista verket nästa vecka. Efterarbetet tar sedan ytterligare en vecka, tio dagar. Om allt rullar på kan alla fyra verken snurra inom en månad eller så.

• Har man några besked om vad som var problemet med växellådorna?

– Nej, den utredningen pågår fortfarande.

• Kommer ni att hålla budgeten?

– Som det ser ut, ja. Vi har ju inte haft några större missöden. Vissa förseningar har vi räknat med, det måste man göra när man har med vädrets makter att göra.

Rätta oss
1 / 1
Tidsplanen för att laga vindkraftverken på Gässlingegrunden kommer nästan hållas. Hälften av de krånglande verken är redan lagade och ett tredje inom kort.
Aktuell artikel (1 av 8)
Två av vindkraftverken på Vänern snurrar igen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!