Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Karlstad

Tv, wifi och ökad komfort på bussen

Tysta, luftkonditionerade och utrustade både såväl teveapparater som gratis snabbt bredband.Man får vara mer än lovligt bortskämd för att fnysa åt Karlstads nya stadsbussar.– De är en dröm att köra, säger chauffören Åsa-Linda Ludvigsson.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Ja, den 1 juli är det dags. Efter åtta år byter Karlstadsbuss entreprenör, till den värmländska sammanslutningen Förenade buss. En ny central och biogasanläggning har byggts ute på Örsholmen för att kunna husera de sammanlagt 59 bussarna.

Biogasdriften är bara en av många nyheter, och den innebär att Karlstadsbuss går från fem procent fossilfritt bränsle i dag till 90 procent inom ett par år.

– Ur miljösynpunkt blir det ett jättelyft när vi byter ut alla dieselbussar mot de här. Vi har en luftmätare vid Rådhuset, det ska bli väldigt intressant att se vad skillnaden blir, säger kommunalrådet Maria Frisk (MP).

När hon och övriga ansvariga visade upp de båda nya busstyperna på torsdagsförmiddagen var intresset stort, trots vädret. Många Karlstadsbor kom fram och kikade. Och de tål att kikas på.

Enligt Karlstadsbuss Robert Sahlberg handlar det landets mest moderna stadsbussar – ja, kanske hela Europas:

– Åtminstone om man ser på bussar i standardutförande. Tyska tillverkaren MAN har aldrig tidigare gjort något liknande i alla fall. Vi har sett till att få mängder med teknik inmonterat, allt för att göra resupplevelsen så trevlig som möjligt.

I faktarutan intill kan man läsa mer om det. Vad gäller köregenskaperna och därmed komforten innebär också bytet ett uppsving. Åsa-Linda Ludvigsson som kört stadsbuss i Karlstad sedan 2007 är lyrisk:

– Det är en förbättring på varje punkt. Man sitter mycket bättre, stötdämpningen är underbar och den går så tyst att man först tror att man fått fel på öronen, haha. Dessutom är luftkonditioneringen verkligen efterlängtad. Att vara trevlig efter tio timmar i 30-35 gradig värme har inte alltid varit så lätt.

Vad kan då bytet betyda?

Tja, Karlstadsbuss Sören Bergerland hoppas på en fortsättning på den rådande utvecklingen. Antalet bussresenärer har stadigt ökat med sex procent per år.

– Vi har nu 20 000 resenärer per dag på våra 1 000 turer, och med de här bussarna hoppas jag ännu fler väljer det miljövänliga alternativet.

Rätta oss
1 / 3
Åsa-Linda Ludvigsson har kört buss i Karlstad sedan 2007, men aldrig någon med sådan komfort som de nya MAN-bussarna. ”Bara AC:n blir underbart, det är inte alltid lätt att vara trevlig när man suttit tio timmar i 30-gradig värme...”.
2 / 3
Även de nya bussarna har målats orange, som solstrålarna i Karlstads kommunsymbol. Symbolerna visar en del av nyheterna – som gratis wifi och buss-tv med GPS-styrd information.
3 / 3
Kommunalrådet Maria Frisk (MP) och Karlstadsbuss representanter Sören Bergerland och Robert Sahlberg hoppas att de nya bussarna ska locka ännu fler resenärer.
Aktuell artikel (1 av 8)
Tv, wifi och ökad komfort på bussen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!