Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Karlstad

Svårt få koll på gifter i leksaker

Tomten har all anledning att vara orolig även i år. Det tycker man i alla fall på Naturskyddsföreningen i Karlstad. Deras årliga stickprovsundersökning visar att det fortfarande är svårt att få information om giftfria leksaker.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Hormonstörande, cancerframkallande och miljöfarliga ämnen finns lite överallt i vår vardag. Så även i leksaker. Men vilka leksaker som är fria från de skadliga ämnena och vilka som inte är det kan vara svårt att veta.

– Det är nästan omöjligt att få reda på, för ofta finns det inga innehållsförteckningar alls. Så är det över lag när det gäller leksaker, säger Björn Albinson från Naturskyddsföreningen i Karlstad.

Men det är inte bara så att det fattas innehållsförteckningar, det saknas kunskaper också. När Naturskyddsföreningens kemikaliegrupp under hösten var ute i butiker och frågade efter produkter för barn utan ämnen som bisfenol A, ftalater och bromerade flamskyddsmedel hade man svårt att få några konkreta svar.

– Några raka och klara besked går inte att få. Personalens kunskaper är generellt väldigt dåliga och ofta känner man inte ens till problematiken, säger Björn Albinson.

Har man en fundering om en produkt så har man visserligen rätt att få den analyserad och kollad mot den lista över farliga ämnen som EU upprättat. Men att få ett svar på analysen tar 45 dagar.

– Och det är för lång tid. Man borde kunna få ett svar i samma stund som man är ute och handlar, säger Björn Albinson, som menar att butikerna borde gå i bräschen för att säkerställa att leksakerna som vi ger bort i jul är garanterat giftfria.

– Många säger att de följer den lagstiftning som finns, vilket naturligtvis är en självklarhet, men det vore ju trevligt om de stora kedjorna kunde gå ett steg längre och se till att man får klara besked om vad leksakerna faktiskt innehåller.

Från leksakskedjornas sida håller man med om att gifter och leksaker är en dålig kombination. Enligt Jan Nyberg, försäljningsdirektör på Toys R Us, så finns det bara en sak att tycka om den saken.

– Gifter i leksaker är naturligtvis ingenting vi ska ha, och det är nog alla överens om. För oss vore det katastrof om vi fick in produkter i sortimentet som innehåller något av de här ämnena.

Jan Nyberg menar dock att oron för gifter i leksaker är något överdriven.

– Det händer säkert att någon produkt slinker igenom någon gång, men den lär inte bli långlivad, för idag har vi så bra koll och vi är extremt noga med att följa alla lagar och regler som finns. Vi har haft fokus på den här frågan under så lång tid och vi har så mycket kontroller ute hos våra fabriker att det där inte är ett problem längre, säger han.

Rätta oss
1 / 3
– Några raka och klara besked går inte att få. Personalens kunskaper är generellt väldigt dåliga och ofta känner man inte ens till problematiken, säger Björn Albinson.
2 / 3
2,5-åriga Tora Nilsson leker med lego och funderar nog inte nämnvärt över vad lego innehåller för ämnen. Just lego ska dock vara helt fritt från ftalater och andra gifter.
3 / 3
Aktuell artikel (1 av 8)
Svårt få koll på gifter i leksaker

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!