Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Karlstad

Stödet till barnen utökas hos Bufff

Igår var det namngivningsfest för Bufff, som står för: Barn och ungdom med förälder eller familjemedlem i fängelse. Organisationen hette tidigare Bryggan och i samband med namnbytet utökas målgruppen genom att inkludera fler familjemedlemmar än föräldrar som sitter i fängelse, men barnets behov står alltid i fokus.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Bufff har funnits i Karlstad sedan 2003 och har sina lokaler på Drottninggatan mitt emot busstationen. Hit kan både barn och familjer som har en familjemedlem som sitter i fängelse vända sig för att få stöd.

– Vi hjälper även familjer, för vi vet att det i slutändan gynnar barnen men deras behov och rätt till eget stöd går först, säger Petra Westerling som är verksamhetschef.

I Sverige finns i dag cirka 30 000 barn och ungdomar som har en förälder inom fängelse eller frivård. Hur många som finns i Värmland är osäkert, men Bufff arbetar med drygt 100 familjer.

– Och då har vi bara nått en bråkdel, säger Petra Westerling och bjuder in fler att höra av sig.

Hon betonar att alla barn har rätt till stöd, men att barn till frihetsberövade lätt glöms bort.

– Deras situation påverkar vardagen jättemycket, de ska hantera förlust, separation och får ofta bära situationen som en hemlighet, det är svårt.

Verksamheten riktar sig till barn och unga upp till 18 år, där de äldre har en egen ungdomsgrupp med eget rum och aktiviteter.

– Men vi är ett kompetenscenter dit även skolor, socialen och egentligen vem som helst kan vända sig som känner till ett barn i den här situationen.

Arbetet sker även på fängelser med att stärka föräldrar i sin roll och förbereda möten mellan barn och förälder. I Bufffs lokaler erbjuds utöver samtal även mat, pyssel, lekar och andra aktiviteter i ungdomsgruppen.

– Vi får ofta den chockerande frågan av barnen: ”Måste jag bli som min förälder?” Då förstår man hur mycket fördomar barnen möter och hur viktigt det är att stärka barnet och få dem att se sina möjligheter och sitt värde, säger Petra Westerling.

Rätta oss
1 / 1
Camilla Stensjö, Ida Åleklint, Petra Westerling, Milla Fjellander och Barbro Johanesson Lanäs arbetar på Bufff i Karlstad med att hjälpa barn. Idas son Charlie och hästen Fjodor tillsammans med namngivningstårta och festdekor lyser också upp bilden.
Aktuell artikel (1 av 8)
Stödet till barnen utökas hos Bufff

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!