Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 24 november - vecka 47
Karlstad

Prinsen invigde Brigadmuseet

På lördagen invigdes till slut Brigadmuseet i Karlstad.– Det är med stor glädje jag inviger Sveriges infanteribrigadmuseum. Stort grattis och lycka till, sa prins Carl Philip, tillika hertigen av Värmland, och klippte bandet till stort jubel från åhörarna.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Ett hundratal särskilt inbjudna hade samlats utanför Brigadmuseet på juni månads första dag.

Bengt Alsterlind underhöll åhörare och åskådare med anekdoter och tal innan prinsen tillsammans med företrädare för museet och kommunen tog till orda.

– Äntligen ska vi öppna brigadmuseet. Det har varit en lång och krokig resa hit men nu är vi äntligen framme, säger museichefen Björn Tomtlund som tackade de inblandade, från frivilligarbetare till avlönade och politiker.

– Bland annat ett stort tack till kommunstyrelsen. Utan deras beslut i frågan hade det inte blivit något. Nu tror jag att det kommer locka en bred publik och att Karlstadsbor, värmlänningar och människor från övriga Sverige intresserar sig för museet, fortsätter han.

En som redan var intresserad och som dessutom var på plats under invigningen, om än utanför avspärrningarna, var Jan Persson från Forshaga vars son deltog i Bergslagens artillerimusikkår.

– Det är ett intressant museum och jag kommer definitivt åka hit senare för att se utställningen, säger han.

Prinsen själv var fåordig i sitt invigningstal och höll det kort och koncist.

– Det är med stor glädje jag inviger Sveriges infanteribrigadmuseum. Stort grattis och lycka till, säger han.

Efter bandklippningen togs prinsen och de vippigaste av vip-folket med på en guidad, grundlig genomgång av museet.

Utställningen kallas ”Sverige i skuggan av kalla kriget” och tänker beredskapstiden, årtiondena efter andra världskrigets slut.

Rätta oss
1 / 6
Strax efter 14 på lördagen klipptes bandet till Sveriges Brigadmuseum i Karlstad. – Stort grattis och lycka till, sa prins Carl Philip.
2 / 6
Kerstin Strand från Kils Lottakår bistod de inbjudna med snittar under minglet.
3 / 6
Jan Persson från Forshaga inspekterar gamla militärfordon. ”Det är ju helt annorlunda nu jämfört med förr och därför är det väl bra med ett museum så här, då ser man hur försvaret har förändrats genom tiden”, säger han.I förgrunden Hugo Skogsmyr, 17 år, från hemvärnets ungdomsavdelning i Karlstad.
4 / 6
Länsrådet Björn Sandborgh och kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser tog tillfället i akt att uppleva gamla lumparminnen i våningssängarna.
5 / 6
Prinsen, som själv mönstrade i Karlstad, fick sig en genomgång i hur mönstringen förändrats under åren. Något jägartest var det dock inte tal om under besöket.
6 / 6
En ceremoniell flagghissning strax innan museet invigdes. Utställningsansvarig Jenny Moström hjälper till.
Aktuell artikel (1 av 8)
Prinsen invigde Brigadmuseet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!