Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 16 augusti - vecka 33
Karlstad

Personlig assistans läggs ut på entreprenad

En oenig vård- och omsorgsnämnd i Karlstad beslutade på onsdagen att lägga ut verksamheten med personliga assistenter på entreprenad. Avtalet träder i kraft den 1 december i år.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det var i januari i år vård- och omsorgsförvaltningen i Karlstad la fram förslaget att ta fram ett förfrågningsunderlag för att kunna göra en upphandling av verksamheten med personliga assistenter.

I går hade vård- och omsorgsnämnden ett extra insatt möte där beslut i frågan skulle tas. Beslutet togs genom omröstning där Socialdemokraterna och Vänstern yrkade avslag på förslaget medan övriga partier var för förslaget att lägga ut den personliga assistansverksamheten på entreprenad.

Marléne Lund Kopparklint (M) ordförande i nämnden, säger i ett pressmeddelande att all kommunal finansierad verksamhet ska bedrivas med hög kvalitet. För att kunna åstadkomma det måste varje skattekrona användas så effektivt och ändamåls­enligt som möjligt.

– Att lägga ut assistentverksamheten på entreprenad skall ses mot bakgrund av detta. Vi står inför valet att antingen släppa in andra utförare eller att sänka kvaliteten inom vård och omsorg. Samtidigt är det viktigt att poängtera att kommunen fortfarande kommer att ha huvudansvaret för verksamheten. Jag beklagar att Socialdemokraterna bestämt sig för att motarbeta en lösning på de problem vi har inom assistansverksamheten, säger Marléne Lund Kopparklint.

De socialdemokratiska politikerna, som är på S-kongressen i Göteborg, säger i ett kort pressmeddelande att den eventuella besparing som den politiska majoriteten beräknar hämtas hem först 2014.

– Den budgeten är för Karlstads kommun ännu inte behandlad, utan det kommer den att bli i juni senare i år. Vi har inte tidigare under mandatperioden lagt ofinansierade förslag och det kommer vi heller inte att göra framgent!

Avtalet som börjar gälla den 1 december i år löper på en fyraårsperiod med möjlighet till maximalt två års förlängning med ett år i taget.

Kommunen har delats in i tre områden vilket gör att det kan bli upp till tre olika företag som kommer att ha hand om verksamheten med personlig assistans.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Personlig assistans läggs ut på entreprenad

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!