Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Karlstad

Ovanlig slända vill ha öppna stränder

Den är en kvarleva från tiden då Vänern satt ihop med havet. Den trivs på solbelysta sandstränder, men ogillar folk och växtlighet.Myrlejonsländan är en känslig art som Karlstads kommun nu vill försöka skydda.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Den lilla myrlejonsländan, eller kort och gott myrlejonet som artens larv brukar kallas, är en minst sagt udda insekt i den värmländska faunan. Egentligen lever den bara i havsnära miljöer i Sverige, främst runt Gotland och Blekinge, men i Värmland finns den enda kända populationen inne i landet.

– Det är en havsrelik från tiden då Vänern satt ihop med havet för runt 7 000 år sedan, säger Martin Sandmark, landskapsvårdare på Karlstads kommun, som ägnat sommaren åt att inventera förekomsten av liten myrlejonslända.

Totalt har han besökt ett 40-tal sandstränder i kommunen och letat. Det är nämligen bara där de finns, och de har väldigt speciella krav om de ska trivas. Det ska finnas sand, det ska vara torrt, inte för mycket folk, helst ingen växtlighet som skuggar och gärna lite myror som den kan äta.

– Det största hotet mot den här arten är egentligen igenväxningen av stränderna. Har det börjat växa igen så trivs inte myrlejonsländan längre, säger Martin Sandmark, som menar att en sådan utveckling heller inte kan vändas.

– Eftersom de här stränderna är de enda där arten finns så kommer den aldrig att återetablera sig här om den väl försvinner, säger han.

Men trots en eskalerande igenväxning av Vänerns stränder så är förekomsten av liten myrlejonslända fortfarande relativt god.

Martin Sandmark har funnit över 4 000 exemplar.

– Det visar vilka bra grundförutsättningar det finns här och att den trivs. Därför har vi också ett extra ansvar att ta hand om den, säger han.

För att skydda arten för framtiden kommer Karlstads kommun under kommande år att välja ut tre stränder som man kommer att röja från sly och se till att hålla sandytorna intakta. Vilka stränder det blir bestäms senare.

Rätta oss
1 / 1
Myrlejonsländan lever egentligen bara i havsnära miljöer i Sverige, främst runt Gotland och Blekinge, men i Värmland finns den enda kända populationen inne i landet.
Aktuell artikel (1 av 8)
Ovanlig slända vill ha öppna stränder

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!