Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 24 juni - vecka 25
Karlstad

Nya kartor ger säkrare båtliv

Nu kan fritidsbåtägarna kännare sig tryggare i sitt båtliv i sommar. Ett nytt sjökort för Vänern mellan Karlstad och Kristinehamn ligger klart.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Det har inte funnits något bra sjökort mellan de stora farlederna som sjöfartsverkets kartor visar. Därför kände jag att det borde bli lättare för båtägarna att ha ett sjökort som visar på grund och naturhamnar med mera, även utanför de större lederna, berättar Ann Ardebrant, Väneransvarig sjökartograf på företaget Hydrographica.

Ann Ardebrant har arbetat fram det nya sjökortet från flygbilder och sedan via båt ute på Vänern, där de stenar och grund som syns på flygbilderna har mätts noga för att få ge det exakta vattendjupet till grunden.

– I Vänern är det också väldigt viktig för båtägare att ha koll på vattenståndet som kan skilja på 30 centimeter under sommaren, säger Ann Ardebrandt.

Sedan många år tillbaka pågår ett arbete med att skapa nya detaljerade sjökort baserade på nygjorda sjömätningar. Förra året fick Ekens skärgård nya noggranna sjökort och nu har alltså turen kommit till de norra delarna av Vänern.

Det nya sjökortet som är i skalan 1:10 000, kompletterar det ordinarie sjökortet i skala 1:60 000.

Det nya sjökortet kommer att finnas att köpa där officiella sjökortet säljs från och med mars månad.

Rätta oss
1 / 1
Vänerskärgården har fått nya sjökort som avslöjar många tidigare oredovisade grund. Sjökorten är gjorda av företaget Hydrographica.
Aktuell artikel (1 av 8)
Nya kartor ger säkrare båtliv

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!