Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Karlstad

Nordens bäste Othello-spelare

En vältränad hjärna är det som krävs.Det är den vänstra halvan och det logiska tänkandet som gäller.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Nu har den nordiske mästaren i brädspelet Othello intagit prispallen. Marcus Frönmark från Karlstad är den lyckliga vinnaren.

– Det tog på krafterna kan jag säga. Turneringen höll på under två hela dagar. Det klart att det kändes kul när jag äntligen vann, säger han stolt.

Marcus har spelat Othello, ett spel som ofta liknas vid schack, i elva år. Här är förmågan till logiskt tänkande det viktiga för att ta sig långt i turneringarna och vinna matcher.

För 23-årige Marcus som är nyutbildad ingenjör passar Othello som handen i handsken.

– Det passar mig bra. Jag har alltid haft lätt för matematik i skolan. Ju mer jag spelade Othello desto bättre blev jag på matematik. Jag tycker att skolan borde ta in spelet som en del i mattekurserna. Det är många professorer i ämnet som spelar Othello faktiskt.

Förberedelserna inför tävlingarna består mestadels av en sak - spel, spel och åter spel.

– Jag sitter på nätet och tränar genom att spela helt enkelt. I november ska jag till New York på VM. Och inför tävlingen kommer jag att spela mycket. Men innan det är dags för VM kommer jag åka på turnering till Belgien.

• Hur kändes det under finalen?

– När jag började hitta ut från en krånglig väg under sista matchen kände jag - det här tar jag hem. Under mästerskapet i Stockholm livesändes alla matcherna på nätet vilket gjorde att det var extra nervöst. Jag visste att allt jag gjorde bedömdes av många.

• Vad är det bästa med Othello?

– Det är avkopplande eftersom du inte kan tänka på något annat under tiden som du spelar.

Förutom att spela med andra personer på nätet och åka på turnering under sommaren förbereder Marcus sig inför höstens stora tävling i USA genom att lägga spelandet på hyllan tiden innan stora mästerskapet.

– För mig fungerar det bäst att ha ett långt uppehåll innan det är dags att tävla. Det har alltid varit ett bra sätt för mig. Jag samlar krafterna under tiden som hjärnan inte är i gång och det ger bra resultat vid tävlingen, säger Marcus som nu har siktet inställt på guld under VM i New York.

Rätta oss
1 / 1
Marcus Frönmark från Karlstad har vunnit nordiska mästerskapet i Othello i Stockholm. Nu har han siktet inställt på VM i New York.
Aktuell artikel (1 av 8)
Nordens bäste Othello-spelare

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!