Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Karlstad

Med fokus på särskild begåvning

Nästan 300 lärare och specialpedagoger, liksom svenska och europeiska forskare samlades i Karlstad igår. Det var konferens på temat särskild begåvning.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Konferensen är en del av Karlstads kommuns arbete gällande utbildning för särskilt begåvade barn. Dessa är nyfikna och lär sig snabbt, men blir ofta understimulerade och kan uppfattas som stökiga i klassrummet.

Karlstadsprojektet har fokus på matematikundervisning och just det är Ralf Benölkens forskningsområde på universitet i Münster, ur ett genusperspektiv. Trots att forskning visar att det inte finns skillnader vad gäller matematiska förmågor mellan flickor och pojkar, är de sistnämnda ändå överrepresenterade i matteprojekt för särskilt begåvade.

– Det blir inte problem ur pojkarnas perspektiv, utan ur flickornas – varför är de underskattade i matematik? Det finns fler orsaker till detta, som genusstereotyper som är typiskt inom den tekniska sektorn.

– Men det är väldigt viktigt att lärare går in med ett öppet sinne i klassrummet och inte på förhand dömer ut barn, oavsett bakgrund. Läraren måste ta alla barns behov med i beräkningen, oavsett bakgrund.

En av de Sverige ledande forskare på temat särskild begåvning är Roland S Persson, professor i pedagogisk psykologi vid Jönköpings universitet.

– De särskilt begåvade utgör en till fem procent av hela arbetskraften, men forskning visar att de står för en fjärdedel av idéerna. Tänk om man hade tagit hand om dem från början. Google är ett bra exempel här – de anställer de enligt principen att du ska vara bättre än vad vi är. De särskilt begåvade ses annars ofta som ett hot.

– Kulturen måste förändras så de särskilt begåvade känner sig hemma i en skola, precis som andra barn.

Rätta oss
1 / 1
Elisabeth Mellroth är projektledare på barn- och ungdomsförvaltningen i Karlstad och leder skolutvecklingsprojektet Med rätt att utmanas – i en skola för alla. Ralf Benölken, till vänster i bild, är forskare på universitet i Münster och föreläste om genus vad gäller matematiskt begåvade elever. Margaret Sutherland, till höger i bild, forskar på universitetet i Glasgow och föreläste om särskild begåvning i yngre åldrar.
Aktuell artikel (1 av 8)
Med fokus på särskild begåvning

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!