Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Karlstad

Lövsumpskog bromsar nya Vänervindparken

Först satte havsörnen stopp sedan en sumplövskog. Nu hoppas företaget bakom miljardsatsningen Vindpark Stenkalles grund på byggstart om ett år.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Företaget Rewind Offshore som vill bygga en ny större vindpark i Vänern har fått göra flera kompletteringar till sin tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen.

Efter att några verk har tagits bort med hänsyn till havsörnen och en längre process som klargjort att lövsumpskogen där kabeln ska grävas ner i Kråkviken inte klassas som skyddsvärdigt för Natura 2000-område vågar nu vd Åke Pettersson Frykberg hoppas på en byggstart nästa vår – alltså 2013.

– Vi hoppas på det. Vi har lagt ner rätt mycket pengar på ansökan – 3,5 miljoner kronor. Det är rätt stort.

Att bygga vindkraft i vatten är dyrt. Det förra bygget Vindpark Vänern har 10 verk. I det nya, Vindpark Stenkalles grund, som ska ligga en mil söder om Skoghall fast i Karlstads kommuns vattenområde, räknas på mellan 15 och 20 stycken. Prislappen för projektet ligger mellan 750 miljoner till en miljard kronor.

• Hur går det med investerare och intressenter?

– Vi tänker oss samma upplägg som Vindpark Vänern. Vi har en dialog med lokala intressenter och med sådana som finns betydligt längre bort. Vi är helt öppna för någon eller några ekonomiska föreningar också.

När det står klart kommer det bli den tredje största elproducentanläggningen i Värmland – efter Höljes och Skoghalls bruk.

I februari ska myndigheter och föreningar ha tyckt färdigt om förslaget och under sommaren väntas en dom från mark- och miljödomstolen.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 8)
Lövsumpskog bromsar nya Vänervindparken

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!