Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 17 januari - vecka 3
Karlstad

Långserud enda lediga asylboendet

13 asylsökande män från Syrien och Somalia trodde det skulle få ett nytt boende i Karlstad, men bussen körde dem till Långserud. Chocken att hamna långt ut på landet i mörkret gjorde att de vägrade lämna bussen. Natten till fredagen övernattade de i stället i bussen utanför polishuset i Karlstad.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Busschauffören visste inte riktigt hur han skulle göra när männen vägra lämna bussen i Långserud, istället åkte han till Karlstad och parkerade bussen utanför polishuset. Där övernattade de asylsökande i bussen och vid halvtiotiden på fredagen kom Lotta Anderberg, chef vid Migrationsverket i Karlstad till platsen för att reda ut den uppkomna situationen.

Efter en cirka två timmar lång diskussion med de asylsökande gick de ur bussen och in i Migrationsverkets minibussar för att åka till Långserud.

Lotta Anderberg medger och beklagar att det blivit en miss i informationen om var de 13 männen skulle någonstans.

– Jag är väl inte rätt person att fråga om vad de fått för information om vart de skulle. Men vad jag har förstått så var informationen att de skulle till Karlstad och inte till Långserud. Jag kan bara beklaga den här informationsmissen, säger Lotta Anderberg.

Orsaken till att de asylsökande männen flyttades från förläggningen i Skara är att det på söndag ska minskas på antalet platser där och situationen hade blivit akut att hitta annat boende till de som nu åkte mot vad de trodde var, Karlstad.

– Jag kan förstå att de fick en liten chock att hamna i Långserud när de trodde att de skulle till Karlstad. Det är en ganska så stor skillnad mellan de platserna. Asylsökare kommer ofta från större städer och då är det väldigt mörkt och ödsligt på landet. Nu har jag pratat med dem och de accepterar att vi skjutsat dem till Långserud igen. Det finns inga platser på något annat asylboende just för tillfället, säger Lotta Anderberg.

De asylsökande männen ville inte uttala sig i media men en av dem berättade för VF att den lösning som man kom fram till på fredagsförmiddagen inte var den bästa. Männen ville åka tillbaka till Skara och inte till Långserud men att de hade accepterat Migrationsverkets förklaring och de inte vill bråka.

– Vi vill inte komma i en konflikt med myndigheter. Det enda vi vill, är att bo mera centralt vilket vi anser att det var det inte i den stugby vi transporterades till i går kväll. Man hade sagt att vi skulle till Karlstad och jag kollade på nätet vad det var för stad och det verkade okej. I Skara har vi våra vänner och när vi kom fram till stugorna i går kväll så fungerade det inte att ringa, det fanns ingen mottagning. Vi flyr hit för det verkar vara ett bra land att leva, men varför tar ni mot så många flyktingar om det inte finns bostäder till alla, säger en av männen från Syrien.

Väl framme vid Vildmarkens hotell i Långserud var det uppgivna miner och några av männen satte sig på backen gömde ansiktet i händerna och grät. Sen packade de ur sina personliga saker ur bilarna och gick med tunga steg fram till sitt nya boende.

Rätta oss
1 / 3
När de asylsökande återigen kom till Vildmarks hotellet i Långserud var det några som inte kunde hålla tårarna tillbaka. Tolken från Migrationsverket försöker göra sitt bästa att förklara situationen.
2 / 3
– Vad jag har förstått så hade männen fått informationen att de skulle till Karlstad och inte till Långserud. Jag kan bara beklaga den här informations­missen, säger Lotta Anderberg.
3 / 3
Efter en lång förhandling inne i bussen mellan chefen för Migrationsverket i Karlstad, Lotta Anderberg, så gick männen ur bussen och in i minibussarna från Migrationsverket som åter transporterade de 13 männen till Långserud.
Aktuell artikel (1 av 8)
Långserud enda lediga asylboendet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!