Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 24 november - vecka 47
Karlstad

Infanteribrigadmuseet står snart klart

Snart är det nya bygget av Infanteribrigadmuseet i Karlstad färdigt och scenograf och rekvisita kan flytta in för att göra redo för insläpp i juni nästa år.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Som VF tidigare har berättat så är det nya brigadmuseet ett av 23 museum i landet som har blivit utvalda att visa Sveriges militärhistoriska arv. De olika museerna har olika uppdrag och i Karlstad är det just infanteribrigadernas utveckling i Sverige som skall återspeglas, från andra världskriget och framåt.

Den nya byggnaden, som är inspirerad av äldre tiders skyttevärn, står nu så gott som klar och blänker i solen med sina plåtbeslagna ytterväggar.

I direkt anslutning ligger det gamla q-märkta vagnsförrådet som flyttades dit 1913 i samband med att dåvarande I2 stod klart på Kasernhöjden. Det kommer ursprungligen från Värmlands regementes gamla militärfält Trossnäs och har blivit varsamt renoverat med många spår av historia bokstavligen inpräntat i väggarna. Man kan läsa namn skrivna på väggarna med blyerts, vissa daterade så tidigt som 1917.

Arbetet med att färdigställa museet har gått i stadig marsch framåt och nu kan man snart frakta dit de föremål som skall ingå i utställningen. De förvaras i stora förråd i skogen i utkanten av Karlstad och bland det som snart kommer att finnas på plats finns bland annat en infanterikanonvagn som väger åtta ton.

Redan 2010 fastställde Karlstads kommun investeringsramen för brigadmuseet och sedan 2011 har PEAB varit entreprenör.

– Det har inte varit några som helst problem med vår entreprenör och det har gått som på räls, vi är mycket nöjda, säger museichef Björn Tomtlund.

Projektet har en budget om 24 miljoner och den beräknade internhyran från kommunens sida ligger på cirka 1,7 miljoner per år. Stadsbidrag och intäkter beräknas täcka två årslöner och således två anställda när museet öppnar.

Jenny Moström, som är utställningschef beskriver att det är meningen att det ska finnas olika rum för de olika decennierna sedan krigsåren. Samhällets tidsanda under dessa år skall finnas återspeglat och det kommer att finnas ett café med soldathemstema.

– Tvärvetenskap är en viktig del av utställningen. Man kan ta upp geografi till exempel och se kartor över hur Europas gränser har ändrats. Eller utforska teknik med hjälp av gamla fordon och vapen, påpekar Jenny Moström.

Många timmar har lagts ned av föreningen bakom museet, Föreningen Sveriges Infanteribrigadmuseum i Värmland (FSIV), och alla är nöjda med att äntligen ställa in siktet på sista spadtaget.

Rätta oss
1 / 6
Björn Tomtlund, museichef och Jenny Moström, utställningschef för Infanteribrigadmuseet i Karlstad.
2 / 6
Det gamla vagnsförrådet som ursprungligen kommer från Trossnäs 1913.
3 / 6
Infanteribrigadmuseet på Sandbäcksgatan, ritad av Murmans Arkitekter i Stockholm, blänker i solen i Karlstad.
4 / 6
Inne i huvudbyggnaden kommer det att finnas reception och en interaktiv utställning.
5 / 6
Namn som har skrivits på de gamla stommarna och bräderna syns tydigt i det varsamt renoverade vagnsförrådet.
6 / 6
Aktuell artikel (1 av 8)
Infanteribrigadmuseet står snart klart

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!