Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 20 juni - vecka 25
Karlstad

Husesyn på sommarens båtar

Nästa helg startar årets turer med båtbussarna i Karlstad.– Båtbussarna är en succé som är omtalad i hela landet, säger Christer Magnusson, Karlstads Sjötrafik AB.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Bakom bolaget står förutom Christer Magnusson även Kenneth Jansson. Sedan direktupphandlingen blev klar har de båda haft bråda dagar.

– Det kom hastigt på för alla parter. Vi började spana efter båtar i mars. Vi åkte runt en hel del men det är egentligen fel tid att köpa båt, det ska man göra på hösten.

Men det hela löste sig och i dag äger de tre båtar. Därutöver kommer två att hyras in. Tre av båtarna kommer att gå enligt en turlista som förra sommaren. En kommer att gå den så kallade skärgårdsturen till Jäverön, Långholmen och Lövnäs brygga. Längre fram i sommar kommer en båt att trafikera linjen Kristinehamn-Karlstad. Den senare kommer att gå under namnet Hulda III.

Monica Zäta och Zarah Leander är tillverkade 1980 respektive 1950. De är gjorda av aluminium och plast.

– De är större och tåligare än de båtbussar som gick här förra året, säger Christer Magnusson.

Båten som ska köra skärgårdstrafiken har inte kommit ännu. Den är tillverkad på Wennbergs Mekaniska verkstad i Karlstad 1913. Då gick den under namnet Hammarö men nu kommer den att heta Strömkarlen.

Monica Zätas inredning är i gott skick. Här finns säten med stoppade dynor som påminner om en tågkupé. Zarah Leander håller på att genomgå en upprustning invändigt. Båtarna kommer att ha minibarer med kyl och frys. Det kommer att serveras kaffe, glass, smörgåsar och liknande. Men det blir ingen försäljning av alkohol.

– Vi kommer att gå runt och servera. Det blir lite skillnad jämfört med tidigare när det gäller organisation och service. Vi kommer att ha ett 20-tal anställda.

Monica Zäta och Zarah Leander har plats för 60 passagerare. Monica Zäta hade även stolar på taket men dessa var man tvungen att ta bort för att båten skulle komma under broarna.

Christer Magnusson och Kenneth Jansson har siktet inställt på turismen men det finns även en del passagerare som arbetspendlar med skärgårdsbåten från Lövnäs.

På onsdag ska båtarna kontrolleras för att få hela rederiorganisationen godkänd. Detta krävs för grundläggande certifikat och tillstånd. Under fredagskvällen körde Monica Zäta en provtur för att testa på tilläggningarna vid de olika bryggorna.

– Nu börjar det bli lite förhoppningsfullt, säger Christer Magnusson. jag reser mycket i landet under höst, vinter och vår då jag är utbildningsansvarig inom Sjöräddningssällskapet. Det man känner till om Karlstad är båtbussarna, tidigare var det Sandgrund. Det som är speciellt är att de körs i bussbolagets regi och att man kan åka på bussbiljetten.

Rätta oss
1 / 3
Kenneth Jansson, Göran Holmberg, som ska köra båten, och Christer Magnusson ser fram emot en sommar med båtbussarna i Karlstad. Bilden är tagen på båten som heter Monica Zäta.
2 / 3
Göran Holmberg kommer att ratta båtbussar i Karlstad i sommar.
3 / 3
Zarah Leander har fått ny inredning. Trämöblerna kommer att förses med dynor som köpts in.
Aktuell artikel (1 av 8)
Husesyn på sommarens båtar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!