Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Karlstad

Havsörn får vindpark att gå söderut

En ansökan har lämnats in för att bygga en ny dubbelt så stor vindpark bredvid Vindpark Vänern.– Vi valde det större alternativet främst för att vi annars kommer för nära ett havsörnsbo på en ö, säger Åke Petterson-Frykberg, vd på Rewind Offshore.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Om allt går vägen kan fundamenten för 20 nya vindkraftverk börja byggas i Vänern en mil söder om Skoghall våren 2012. Prislappen är en miljard kronor. Bakom den tillståndsansökan som lämnats in till Mark- och miljödomstolen i Vänersborg står projektutvecklingsbolaget Rewind Offshore AB.

Planerna på en ny vindpark ställdes ut före jul. Alternativet med en utvidgning av befintliga Vindpark Vänern vid Gässlingegrundet lades ner.

– Dels var vi inte så övertygade om att de privata ägarna i Vindpark Vänern-konsortiet tyckte det var så bra. Det fanns en oro för att den nya vindparken kunde störa och försämra produktionen.

Men den främsta orsaken till att satsa allt krut på en ny plats, och placera de 20 nya verken från Stenkalles grund, alltså med start cirka tre kilometer sydväst om Vindpark Vänern, och ytterligare tre kilometer söderut i Karlstad kommun, är fågellivet.

– Det är på grund av ett ornitologiskt intresse – främst havsörnarna men också för fågelområdet i Segerstads skärgård.

Det som gett vind i seglen och lockat grundarna till Vindkraft Vänern att gå vidare med detta nya och ännu större projekt är framgångarna. Efter sitt första år går parken med hela sex miljoner i vinst - verken tillhör Sveriges allra mest effektiva. Det som gäller härnäst är att hitta investerare som tillsammans kan gå i god för en miljard kronor. Det troliga är att ett nytt ägarkonsortium bildas.

– Vi bygger bara om vi får ekonomi i det. De två kooperativa föreningarna från Vindpark Vänern har visat intresse men det handlar bara om tio procent av produktionen.

Han hoppas på lokala investerare som Kooperationen och basindustrin. De som främst haft invändningar mot planerna är båtföreningar och yrkesfisket.

– I samråd med branschorganisationen för insjöfiskarna har vi förskjutit parken västerut för att komma ifrån de djupkurvor där det fiskas löjrom.

Byggs vindparken blir elproduktionsanläggningen Värmlands näst största efter Höljes vattenkraftverk. Produktionen skulle motsvara hushållselen för 52 000 villor.

Rätta oss
1 / 1
Om den nya stora vindparken en mil utanför Skoghall blir verklighet kommer det att se ut ungefär så här från Segerstadshållet – från Gubbskären mot Stenkalles grund. Fotomontage: Seawind Lake
Aktuell artikel (1 av 8)
Havsörn får vindpark att gå söderut

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!