Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 april - vecka 17
Karlstad

Frankfurtflyg stora räddningen

En allt populärare Frankfurtlinje.Det är räddningen för Karlstads flygplats som i somras tappade fyra av tio resenärer.– Det lindrar en hel del, säger flygplatschefen Peter Landmark.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Nu väntas tappet på helårsbasis landa på 25 procent, cirka 30 000 resenärer. En i sig präktig minskning, men sett till att både Ryanairs Barcelonarutt och Köpenhamnslinjen lades ned i vintras är siffrorna hyfsade.

– Det hade kunnat vara mycket värre om vi inte hade fått Frankfurt. Då hade vi nog legat kvar på de 40 procent som försvann när vi nästan över en natt tappade Ryanair och Köpenhamn, säger Peter Landmark.

Det första planet till Frankfurt lyfte i slutet av maj. Fem månader senare ser Landmark att linjen på allvar börjat få fäste bland resenärerna. Under sommaren stod privatpersoner för hälften av bokningarna, men nu har även affärsresenärerna börjat utnyttja förbindelsen frekventare.

– Sedan september ökar företagsresandet hela tiden. Sedan har vi också en grupp privatresenärer utifrån som börjar komma till Karlstad. Det är folk från alla möjliga håll i Europa där de flesta stannar inom Värmland och bokar in sig på någon turistanläggning. Nu på slutet har även våra värmländska resenärer börjat hitta linjen bättre. Linjen har passagerarmässigt växt på ett bra sätt.

I samband med beskedet att Ryanair skrinlade samtliga flygningar 2014 uttryckte flygplatsen förhoppningar om att eventuellt få tillbaka bolaget 2015. I dagsläget vill inte Peter Landmark gå in på om någon ny operatör är på väg att uppta Karlstad bland sina destinationer.

– Det vi först och främst jobbar med är att ta tillvara och behålla vad vi har. Sedan pågår det ständiga processer och arbete med att ta kontakter.

Som ett led i Frankfurtsatsningen bygger flygplatsen just nu en hangar där BMI ska förvara sina plan. Det brittiska bolaget hade det som anspråk vid etableringen och om en månad väntas den 1 300 kvadratmeter stora hangaren stå klar.

– Vi har aldrig haft någon hangar som flygplatsen ägt, de som finns är privata som våra arrendatorer har. Så behovet har funnits genom alla år, att det blir just nu är ett önskemål från BMI:s sida. De har tekniker som jobbar med planet under nätterna och så handlar det om säkerheten runt flygmaskinen, säger Peter Landmark.

Förutom det 37-sitsiga Embraier 135 som trafikerar Frankfurtsträckan ska hangaren även rymma ett par småplan.

Läs även: Regionen avvaktar med flygstöd

Rätta oss
1 / 2
Peter Landmark, chef på Karlstads flygplats, visar den nya hangar som just nu byggs på flygplatsen. Här ska BMI, som trafikerar Frankfurtlinjen, hysa sitt plan.
2 / 2
Aktuell artikel (1 av 7)
Frankfurtflyg stora räddningen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!