Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 juli - vecka 30
Karlstad

Fortfarande trendigt med längdåkning

Vintern kom tidigt och många vill ta del av olika uteaktiviteter. Detta gynnar sporthandlarna som även i år ser en fortsatt trend för längdåkning. De senaste årens vintrar med snö tillsammans med skidlandslagets framgångar har ökat intresset för att åka skidor. En friluftssysselsättning som passar hela familjen, ung som gammal.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Redan i september kom kunder in i sportaffärerna och frågade om inte försäljningen av längskidor hade börjat.

– Det var många som blev utan längskidor förra året, de tog helt enkel slut hos leverantörerna, så i år vill kunderna vara säkra på att de får vad de vill ha, säger Anders Koppfeldt, Team Sportia vid Bergviksrondellen.

I år ser trenden likadan ut, efterfrågan ökar och försäljningen har börjat tidigare än normalt.

– Vi brukar ha en liten försäljning på skidor innan jul, men så är det inte i år. Vi är bättre förberedda på efterfrågan i år och framförallt på längdskidor. Så jag tror inte att någon ska bli utan i år, säger Lars Holm, butikschef på Intersport på Bergviks köpcenter.

Att intresset för längdskidåkningen har ökat märks tydligt på det utbud som finns. Från riktiga proffsskidor för de som tävlingsåker till vanliga motionsskidor, allt i olika prisklasser. Till detta stavar som knappt väger någonting, och pjäxor och valla av olika slag.

– Vi säljer mest hela paket och då ingår skidor, bindning och pjäxor. Sen är det jätte viktigt att du får en skida som passar just dig, säger Anders Koppfeldt, Team Sportia.

Det man ska tänka på är att skidan ska passa din vikt, ska du bara ut och åka en tur är det en typ av skida som passar och siktar du på Vasaloppet är det en annan. Pjäxorna är även viktigt att välja rätt. Varma för en tur för motionens skull och lite smidigare för tävlingsåkning, fortsätter Anders.

Efterfrågan på snowboards har dalat, däremot säljs mycket av "twintip" skidan, som du hoppar och snurrar med. Slalompaketen håller sig på en stadig försäljning. Det som försäljarna i sportaffärerna även ser i försäljningsstatistiken är att fler och fler köper rejäla varma kläder.

– Vi har sett att kunderna ser mer på kvalitet än pris. De ullartiklar vi har såsom underställ, mössor vantar och strumpor säljer väldigt bra. Jag tror att många vill vara ute och ha kul även på vintern och då gäller det att klä sig varmt så man inte fryser, säger Lars Holm på Intersport.

Lars Holms önskevinter innehåller lagom med snö, och några minusgrader.

– Perfekt vore om det snart kommer cirka två decimeter snö, temperaturen håller sig runt minus åtta och så är det fram till mars, det är min önskevinter, säger Lars Holm.

Rätta oss
1 / 2
Det finns ett stort utbud längdskidor att välja mellan. Anders Koppfeldt, på Team Sportia visar ett par av urvalen.
2 / 2
Många köper för stora slalompjäxor på Team Sportia hjälper personalen till med att se till att pjäxan passar kundens fot.
Aktuell artikel (1 av 8)
Fortfarande trendigt med längdåkning

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!