Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 17 november - vecka 46
Karlstad

Ett militärmuseum som ska locka alla

Kanoner, bandvagnar och snuskburkar. Till det nya brigadmuseet i Karlstad håller man som bäst på att samla in all upptänklig militärhistoria.Men museet är inte tänkt att bara locka den militärhistoriskt intresserade.– Visionen är att det ska bli ett museum som visar samhällsutvecklingen, säger tillförordnade museichefen Björn Tomtlund.

Artikeln fortsätter efter annonsen

I ett stort förråd ute i skogen står en enorm haubits med beteckningen 77 A. Intill står en infanterikanonvagn av modell 91. Det är två av de tyngre pjäserna i det som inom ett par år ska bli Sveriges Infanteribrigadmuseum i Karlstad.

Ett av 23 museer i landet som valts ut för att visa Sveriges militärhistoriska arv.

– De olika museerna har olika uppdrag och vårt är just att visa infanteribrigadernas utveckling, från andra världskriget och framåt, berättar Björn Tomtlund.

Och infanteribrigadernas utveckling handlar naturligtvis en hel del om krigsmaterielens utveckling. Vapen, kläder och allehanda utrustning som behövs i fält trängs i det stora förrådet med ett 30-tal fordon i olika storleksklasser.

Totalt handlar det om flera tusen föremål som föreningen bakom museisatsningen har samlat in.

– Men allt kommer naturligtvis inte att få plats i utställningen. Vi kommer bara att visa upp det mest intressanta, kanske fem procent av samlingarna, och resten får vara kvar i förråden, säger Lars Ramström, föremålsansvarig på brigadmuseet, som påpekar att det också ger ett utrymme för en basutställning som kan förändras över tid.

Men även om de militära prylarna är stommen i det kommande museet så är visionen mycket större än att bara visa upp en massa föremål. Björn Tomtlund talar hellre om samhällets förändring från beredskapstidens dagar, via kalla kriget och murens fall, till den tid där vi är idag.

– Man kan inte ha ett museum där det står dammiga gamla fordon och vapen och tro att det ska locka folk. Meningen är att vi ska försöka fånga en epok och beskriva den, bland annat genom att återskapa det som pappa och farfar gjorde när de gjorde värnplikten. Det är en viktig del av vårt kulturarv, säger han.

Grundtanken i museets uppbyggnad är att man ska följa den värnpliktige soldaten, med olika rum för de olika decennierna sedan krigsåren. Materialet och texterna i rummen ska beskriva det inrikespolitiska läget, de internationella konflikterna samt viktiga försvarspolitiska beslut.

Men också det omgivande samhällets tidsanda.

– Vi kommer att lägga nästan lika mycket fokus på vad soldaterna gjorde på fritiden. Vilken musik de lyssnade på, vad de gjorde och hur de såg ut, berättar Björn Tomtlund.

Anledningen till att man valt den här inriktningen är naturligtvis att man vill kunna locka en bredare målgrupp till museet.

– Ska man vara lite fördomsfull så är det nog annars mest män som gjort lumpen som är intresserade av det här. Men vi vill kunna locka även kvinnor och barn och se till att de kan få ut något av besöket, säger Lars Ramström.

Av samma anledning kommer man även satsa mycket på interaktivitet i utställningen och på att låta besökarna komma nära föremålen.

– Meningen är inte att det ska vara avspärrningar och montrar överallt. Man ska kunna ta på och känna på de flesta grejerna, säger Björn Tomtlund, som tror att det här i sammanhanget ganska unika konceptet kan slå väl ut.

– De som är väldigt militärhistoriskt intresserade kanske inte lockas så mycket, men den som vill se en exposé över samhällsutvecklingen kommer tycka att det är intressant. Det här museet ska kunna locka alla, inte bara de militärhistoriskt intresserade, säger han.

Även museibyggnaden i sig kommer att bli ett iögonfallande inslag i stadsbilden i Karlstad. Den stjärnformade byggnaden som leder tankarna till forna tiders fortifikationer kommer att synas väl från E18, och på gården utanför planerar man att ställa några av de största fordonen och kanonerna för att ytterligare förstärka synintrycket.

– Vi har ju bästa tänkbara läge för museet, en kort bit från stan och ett skyltfönsterläge mot E18. Det kan knappast bli bättre, säger Lars Ramström.

Kalkylerna för antalet besökare som ska kunna lockas till brigadmuseet är dock blygsamma. 5 000 besökare per år räcker för att ekonomin ska gå ihop, och det är enligt Björn Tomtlund absolut ingen orealistisk siffra.

– Det är ganska lågt räknat, men vi har valt att vara försiktiga. Att det finns ett stort intresse vet vi, både nationellt och inte minst internationellt, men vår utmaning blir att kunna locka besökarna i närområdet så att de återkommer flera gånger, säger han.

Det café som ska byggas i entrén – i form av ett soldathem - är ett sätt att locka folk att återkomma, en föränderlig basutställning ett annat. Dessutom kommer det att finnas en yta där turnerande utställningar av olika slag ska kunna komma in.

– Sedan har vi även funderingar på att ha olika aktiviteter och upplevelser som kanske kan locka barnfamiljer. Som att låta dem hjälpa till att resa de stora militärtälten, klä ut sig i våra militärkläder eller att köra runt folk i våra fordon. Det är sådant vi får titta på om vi kan få till, säger Björn Tomtlund.

Än är det dock ett tag kvar innan brigadmuseet är på plats. Inom kort kommer en entreprenör för bygget att antas och förhoppningen är att man ska kunna börja bygga innan vintern.

Byggnaden kan då stå klar framåt nästa sommar och året efter räknar man med att kunna inviga museet.

– I juni 2013 har vi tänkt att ha invigningen. Får vi nu bara klart med en entreprenör så vilar vi inte på hanen. Då kör vi igång för fullt för att få det här klart, säger Björn Tomtlund.

Rätta oss
1 / 9
Björn tomtlund och Lars Ramström kollar att luftvärnskanonen ser ut som den ska. Den och en mängd andra föremål kommer att kunna ses i det infanteribrigadmuseum som ska byggas i Karlstad. Kanonen är dock permanent obrukbar av säkerhetsskäl.
2 / 9
Även mindre hälsovådlig utrustning som radioutrustningarna som Björn Tomtlund visar upp kommer att finnas med i den utställning som ska visa infanteriets utveckling från andra världskriget till idag.
3 / 9
I ett sådant här sambandsfordon har jag tillbringat åtskilliga timmar konstaterar Björn Tomtlund som har en lång militär karriär bakom sig, bland annat som chef för Värmlandsbrigaden fram tills nedläggningen år 2000.
4 / 9
Motorcyklar finns det också ett gäng i samlingarna.
5 / 9
Läget intill E 18, på andra sidan om kasernhöjden är bästa tänkbara för det nya museet konstaterar museichefen Björn Tomtlund och föremålsansvarige Lars Ramström.
6 / 9
En infanterikanonvagn är ett av föremålen som ska stå utanför brigadmuseet som ett blickfång. Volontärarbetaren Hans Sundelius, föremålsansvarige Lars Rudström och den tillförordnade museichefen Björn Tomtlund poserar i det hemliga förrådet där fordonen förvaras.
7 / 9

• Det nya brigadmuseet ska ligga vid Sandbäcksgatan i Karlstad och kommer att ha en utställningsyta på cirka 1200 kvadratmeter.

• Basutställningen ska skildra epoken från beredskapstiden fram tills idag ur den värnpliktiges synvinkel.

• Det kommer även finnas utrymme för tillfälliga utställningar av olika slag. Dessa behöver inte ha krigshistorisk koppling.

• Totalt har man samlat ihop över 2 000 föremål, men bara cirka fem procent av dessa kommer att finnas i basutställningen.

• Man har även ett 30-tal fordon, varav cirka en fjärdedel kommer att ges plats i utställningen.

• Samtliga vapen och kanoner i utställningarna har av säkerhetsskäl gjorts permanent obrukbara.

• I anslutning till museet kommer det även att finnas ett café.

• Bygget förväntas komma igång senare i höst. Planerad invigning av museet är i juni 2013.

8 / 9
9 / 9
Aktuell artikel (1 av 8)
Ett militärmuseum som ska locka alla

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!