Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 augusti - vecka 34
Karlstad

En storslagen och välkomnande nationaldag

”Välkommen, välkommen hit. Vem du än är. Var du än är”. Under nationaldagsfirandet ljöd refrängen från Kents låt Sverige över en soldränkt Sandgrundspark. Och visst var det många som hade lyssnat på uppmaningen.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Ja, nationaldagsfirandet växer och får bra betyg av många besökare.

– Det känns bättre i år och är fint med utsikten, säger Ezzedine Testuri som var en av de tusentals som kommit till Sandgrundsparken under måndagseftermiddagen.

– Vi brukar komma hit varje år. Nationaldagen ska man fira. Jag är född i Tunisien men mina barn är födda här. Vi tycker det är kul och det är mycket folk, anser han.

Barnen Elias, Selma och Ranja viftar lite med blågula flaggor och i bakgrunden har sångföreningen Manhem precis börjat sjunga Värmlandsvisan under ledning av Erik Rynefors.

Nationaldagstalet hölls i år av Västanå teaters konstnärliga ledare Leif Stinnerbom som talade om festens betydelse och om kulturell mångfald som en självklarhet och tillgång. Genom möten med kulturbärare av gammal, svensk tradition och med människor som representerar den globala folkkulturen ute i världen nämnde han en lärdom:

– Det finns mer som förenar oss än som skiljer oss åt. Folkkultur kan vara lokal och global på samma gång.

Traditionsenligt hälsades nya svenska medborgare välkomna och i år alltså till tonerna av Kents låt Sverige.

– Vi tyckte att låten var jättepassande med den debatten som varit. Texten handlar om att vi är alla lika mycket värda, säger Sören Andersson på kommunens arrangemangsenhet.

Redan vid lunchtid startade firandet med statyvandring. Nationaldagståget leddes av Försvarsutbildarnas musikkår och kommunfullmäktiges deltagare bjöd på kaffe med dopp och glass i Sandgrundsparken. Uppträdde gjorde bland annat Värmlandsoperans orkester och barnkör. Under andra akten uppmärksammades de runt 60 SM-, EM- och VM-vinnarna, curlinglandslaget, FBK och Carlstad crusaders för att nämna några. Dessutom bjöds på smakprov ur flera av sommarens teaterproduktioner: Gösta Berlings saga av Västanå teater och Madicken i Ransäter.

Rätta oss
1 / 6
Det traditionsenliga firandet av Sveriges nationaldag lockar allt fler.
2 / 6
Traditionsenligt hälsades nya svenska medborgare välkomna, i år hade 44 personer anmält sitt deltagande.
3 / 6
Flera tusen människor deltog i firandet av nationaldagen. Firandet höll på från lunchtid till sen eftermiddag och innehöll allt från musikkår med marsch till barnkör.
4 / 6
Ezzedine Testuri med barnen Elias (keps), Selma och Ranja (vit klänning) hann med att se dans på Stora torget och titta på firandet i Sandgrundsparken.
5 / 6
Leif Stinnerbom sade skämtsamt i sitt tal att det var bättre förr. Åtminstone i avseende att en av tre dagar var arbetsfria för att fira apostlar och helgon.
6 / 6
Johan Boding stod för flera nummer under nationaldagsfirandet. Bland annat sjöng han Kentlåten Sverige och I mitt hjärtas land ur musikalen Chess.
Aktuell artikel (1 av 8)
En storslagen och välkomnande nationaldag

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!