Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Karlstad

Elbolag i blåsväder

Konsumentverket tittar på Karlstadsföretaget Svenska Elbolaget.Från flera håll rapporteras om otillåtna försäljningsmetoder och tveksamma villkor, bland annat uppger sig kunder hos Karlstads Energi blivit lurade.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Påstådda avtal som i själva verket inte ingåtts, debiteringar som strider mot ellagen, inskränkt ångerrätt, oskäliga fakturor. Det är några av kritikpunkterna mot Svenska Elbolaget som hamnat under luppen hos flera myndigheter på sistone.

Enligt Konsumentverkets presstjänst har 20 anmälningar, varav 18 i år, inkommit mot bolaget som följs av verket. Även Energimarknadsinspektionen (EI), som är tillsynsmyndighet för elbolagens följsamhet gentemot ellagen, har nåtts av klagomål på Svenska Elbolaget.

– Under en kortare tid har det kommit in ett antal frågor, men inget som sticker ut. Fortsätter det får vi se hur vi går vidare. Det beror på om det i underlagen ser ut som företaget brutit mot ellagens bestämmelser och hur omfattande det är, säger Sara Sundberg, avdelningschef för konsumenträtt.

Hos Konsumenternas Energimarknadsbyrå berättar pressansvarige Bo Hesselgren att bolaget verkar inrikta sig mot att kontakta äldre personer och sedan hävda att avtal slutits som i själva verket inte existerar. Därtill strider fakturorna mot el­lagen då de både innehåller fakturaavgift och förskottsbetalning, vilket inte är tillåtet.

Förutom att bolaget inte tar hänsyn till ångerrätten finns också en del ”märkliga” avgifter, enligt Bo Hesselgren.

– Den vanliga fakturan är på 388 kronor och innehåller kostnader som verkar udda. Man tar betalt för ”trygghet” som är någon kostnad för genomfört byte samt ”kommunikation via post”, som är en kostnad för att få ett utskick. Tillsammans kostar det 388 kronor, säger Bo Hesselgren och fortsätter:

– Väldigt märkligt. På elmarknaden är det helt unikt, jag känner inte till något annat bolag som har den här typen av kostnader.

Svenska Elbolaget har kontor på Gräsdalen i Karlstad. Bolaget besvarar endast frågor via mejl och så här bemöter Erik Nilsson, Quality assurance, uppgifterna om att bolaget bryter mot ellagen med otillåtna avgifter:

– Att du kommer med felaktiga påståenden, vi gör alltså inte det.

• 20 anmälningar har inkommit mot Svenska Elbolaget Hur tänker du kring det?

– Att nästan 1 av 1 000 kunder känner sig missnöjd med oss tar vi på fullaste allvar när vi har nolltolerans om det.

Rätta oss
1 / 2
20 anmälningar har Konsumentverket fått mot Svenska Elbolaget, som har säte på Gräsdalen i Karlstad.
2 / 2
Vd:n för Svenska Elbolaget är också vd för Svenska telebolaget som har anmälts 29 gånger till Konsumentverket i år.
Aktuell artikel (1 av 8)
Elbolag i blåsväder

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!