Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 16 augusti - vecka 33
Karlstad

"Bort med alltihop!"

I onsdags var det fyra år sedan tsunamin i Japan orsakade kärnkraftskatastrofen i Fukushima. På lördagen hölls den årliga manifestationen mot kärnkraft till dess minne i Karlstad. Det bjöds på tal, poesi och kärnkraftstårta.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Flera organisationer stod bakom arrangemanget mot kärnkraft på Soltorget i Karlstad, bland annat föreningen Värmland mot kärnkraft, Miljöpartiet och Vänsterpartiet med respektive ungdomsförbund.

Dagen till ära serverades det tårta i form av Oskarshamns kärnkraftverk för att fira att Sveriges äldsta kärnkraftverk ska avvecklas och regeringsbeslutet att inga nya kärnkraftverk ska byggas i landet.

– Vi ska äta upp Oskarshamns kärnkraftverk, bort med alltihop! sa Ingrid Ranke, från talarstolen och lade till:

– Tårtorna innehåller en del överraskningar, precis som reaktorerna.

Vädret var på arrangörernas sida, solen sken på deltagarna och på den solcellspanel som drev högtalarna på Soltorget.

– Utvecklingen av förnybar energi sker i rasande fart, el från vindkraft är redan billigare än från kärnkraft.

En långväga deltagare var Inger Raaby, från föreningen Kärnkraftsfritt Bottenviken. Hon berättade om Finlands planerade projekt av ett kärnkraftverk i Pyhäjoki.

– Det finns ett stort motstånd på den svenska sidan Bottenviken. Om man tänker på hur långt strålningen från Tjernobyl nådde så inser man att strålning från en olycka i Pyhäjoki skulle nå hela Sverige.

• Vad är ditt starkaste argument mot kärnkraft?

– Att det ännu inte finns något säkert sätt för slutförvaring av avfall, det är inte rätt att utsätta kommande generationer för följderna. Dessutom behöver vi inte kärnkraft, säger Inger Raaby.

Den siste talaren var den tidigare riksdagsledamoten Bengt Berg (V). Han framförde en dikt där de sista versraderna löd:

"Vi vill inte lägga våra efterkommandes liv i andras händer än våra egna. Vi vill äga våra händer och verktyg, vi vill äga våra liv – nu och i framtiden."

– Den skrev jag 1980 och dikten är tyvärr lika aktuell i dag, säger Bengt Berg.

Rätta oss
1 / 4
Inger Raaby från föreningen Kärnkraftsfritt Bottenviken hade nog rest längst för att delta i manifestationen. Hon talade om kampen mot att ett nytt kärnkraftsverk planeras i finska Pyhäjoki. Bernard Kuehn bredvid är en av arrangörerna för manifestationen.
2 / 4
Ingrid Ranke, en av manifestationens arrangörer, berättade om följderna efter kärnkraftskatastrofen i Fukushima och om läget i den svenska kärnkraftsfrågan.– Utvecklingen är på vår sida, det finns regeringsbeslut mot att bygga ny kärnkraft i Sverige och samtidigt utvecklas förnybara energikällor i rasande fart, säger hon.
3 / 4
Bengt Berg var en av de som talade på manifestationen. "Ofta ställs arbetstillfällen och andra viktiga frågor i förhållande till kärnkraft, det är en ohederlig argumentation", menade han.
4 / 4
Under dagen serverades det tårtor i form av Oskarshamns kärnkraftverk, för att fira dess avveckling."Tårtorna innehåller en del överraskningar, precis som reaktorerna", varnade arrangören Ingrid Ranke, vilket visade sig vara de bakverk som kallas "dammsugare", dolda under grädden.
Aktuell artikel (1 av 8)
"Bort med alltihop!"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!