Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Karlstad

Biltema: "Ge inte pengar till tiggare"

Tiggande personer utanför Biltema i Karlstad ger kunderna dåligt samvete.Nu uppmanar butiken kunder och besökare att inte skänka pengar till de som tigger utanför. Man tror nämligen att tiggeriet är organiserat.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Nu agerar Biltema i Karlstad mot tiggare utanför butiken.

I förra veckan sattes en utskriven artikel från Skövde Nyheter upp vid entrén. I artikeln menar en polis med rumänsk bakgrund att många tiggare tillhör organiserade och, i flera fall, kriminella nätverk.

En av anledningarna till att man från Biltema Karlstads håll tror att det hela är organiserat är att de tiggande personerna varierar.

– Det handlar inte om en enskild person. När vi har pratat med den som suttit här och sagt att "vi önskar helst att ni inte sitter här" så sitter det en annan person där nästa dagar. Det är aldrig två personer där samtidigt. Vi misstänker att det är organiserat, säger Biltema Karlstads varuhuschef Joakim Amoenus och fortsätter:

– Det kan självklart vara personer som flytt från fattigdom och elände, och troligen är det ofta så, men vi misstänker att det är organiserat. Hellre lämnar vi mat direkt till de som sitter där än att lämna pengar.

• Vad är syftet med att sätta upp den här artikeln?

– Det är kunder som har påtalat det här och de tycker det är otrevligt att sitta och fika på vår uteservering där när det sitter en tiggare bredvid. Vissa kunder får dåligt samvete när de går förbi. Men vi störs inte och vår handel störs inte, säger Joakim Amoenus.

• Så indirekt uppmanas besökare och kunder att inte skänka pengar?

– Om det nu skulle vara organiserat så är det ju bättre att ge mat än pengar.

Han berättar att intill artikeln sitter information om vad Biltema gör runt om i världen.

• Vad gör ni på Biltema Karlstad för att hjälpa de som sitter utanför?

– Vi bjuder på mat ibland och när vi hade provsmakning på våfflor så fick den som satt utanför en våffla.

Från huvudkontorets sida vill man påpeka att Biltema inte har något generellt förbud mot tiggare samt att man inte hindrar personer från att tigga utanför butikerna.

– Sen finns det lokala hållningar kring det. Det sköts av varuhusen själva och det måste det få göras, säger Henrik Jarl, pressinformatör på Biltema.

Artikeln från Skövde Nyheter har fått en del kritik sedan den publicerades. Den nationella hemlöshetssamordnaren Michael Anefur (KD) sade i en radiointervju i februari i år, efter att ha pratat med organisationer, poliser och socialförvaltningar, att "ingen vill stå för att det skulle vara kriminellt eller att det skulle vara ligor".

Biltema har ingen kommentar kring den kritiken.

Läs även

"Biltema spär på osann bild"

Experten: "Organiserade tiggarligor ren mytbildning"

Rätta oss
1 / 1
Kunders dåliga samvete samt misstanke om att tiggarna är organiserat har fått Biltema i Karlstad att skriva ut en kritiserad artikel och sätta upp vid entrén. Artikeln menar att man inte ska ge pengar till tiggare. "Om det nu skulle vara organiserat så är det ju bättre att ge mat än pengar", säger varuhuschefen.
Aktuell artikel (1 av 8)
Biltema: "Ge inte pengar till tiggare"

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!