Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Lördag, 21 oktober - vecka 42
Nyheter

Kampanj för jämställdhets-aha

Foto: Helena Dahlgren

– Jag är förvånad över att Värmland ligger i botten när det gäller jämställdhet. För i kartläggningen är ju Norrland med. Det är alltså värre för en kvinna att bo på Hammarö än i byn i ”Jägarna”.

Det säger ståuppkomikern Ludde Samuelsson i ett video­klipp i en ny jämställdhetskampanj.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Kampanjen innehåller både traditionellt statistik­häfte och en ny webbsida med adressen ahavarmland.se och presenterades på torsdagen inför elever på Sundsta­gymnasiet i Karlstad.

– De har rätt bra koll på hur det ligger till redan, säger Katarina Jakobsson, särskilt sakkunnig i jämställdhetsfrågor på länsstyrelsen och en av personerna bakom kampanjen.

– Vi har gett ut statistiken vartannat år tidigare. Nu satsar vi bredare och skickar ut till alla gymnasier och högstadieskolor i Värmland. 1 000 exemplar skickades i går, säger hon och syftar på det lilla rosa häftet med lättöverskådlig statistik.

– Men nu vill vi nå ut till fler än de som brukar läsa den här statistiken, säger Marianne Nilsson, genusutvecklare på Region Värmland, som också ligger bakom kampanjen.

Därav den nya webb­sidan där man kan klicka sig fram bland grafik och se videoklipp med stå­uppartister.

– Vi körde en special­kväll med temat jämställdhet och skrev skämt utifrån statistiken i häftet. Fast vi gick ju inte ut och sa att ”nu ska vi ha en jämställdhetskväll”, för då hade det ju bara varit de som är intresserade av ämnet som kommit, berättar Erik Axelson, som ligger bakom ståuppklubben Karlstad Comedy.

– Det var inte en helt lätt uppgift, men blev lyckat, säger han som själv körde ett skämt om sexualiseringen av samhället, med 13-åriga dottern som klätt sig i sjuksköterskedräkt till en maskerad som exempel.

Ett skämt som går att se i videoklipp på webbsidan tillsammans med ovan nämnda om ”Jägarna”, med flera.

– Jag tycker det känns som att fler män kallar sig feminister i dag, säger Marianne Nilsson.

– Fast sedan finns förstås också de som säger ”jag är ingen feminist, men...”. Feminist är ett laddat ord fortfarande, säger Katarina Jakobsson.

– Det har blivit bättre sett ur ett globalt perspektiv, även om vi i Sverige inte är bäst på jämställdhet längre. Och det har blivit bättre ur ett historiskt perspektiv, säger Marianne Nilsson.

– Att vi kommit så långt som vi gjort ändå har ju att göra med att kvinnor och män kämpat för detta. Nu måste vi fortsätta kämpa så vi inte behöver stå här och presentera likadana siffror om 30-40 år, säger Katarina Jakobsson.

– In och kolla på hemsidan och sprid den vidare till alla ni kan, säger Marianne Nilsson som slutord till eleverna.

–––

Fakta: Jämställdhet i Värmland

• 9,3 procent av vd-posterna i företagen innehas av kvinnor

• Tre av 16 kommuner i Värmland har en kvinna som ordförande.

• Kvinnor arbetar sex timmar mer per vecka i hemmet än män.

• Inget av de tio vanligaste yrkena har en könsfördelning inom ramen 40/60 procent.

• Den genomsnittliga lönen för kvinnor 2014 var 254 000 kronor för kvinnor, medan män tjänade 309 000 kronor i genomsnitt samma år.

• Kvinnor står för 63 procent av vården av sjukt barn och för 76 procent av föräldra­ledigheten.

Läs mer på ahavarmland.se

Rätta oss
1 / 1

Aktuell artikel (1 av 8)
Kampanj för jämställdhets-aha

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!