Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 18 oktober - vecka 42
Nyheter

Hummerfest – för havens skull

Foto: HP Skoglund

07.00 på tisdagsmorgonen var det dags att auktionera ut årets första humrar på Göteborgs hummerauktion. Priset för den första blev högt – 47 000 kronor kilot. Sedan sjönk priset snabbt, och Pontus Båth på Feskhandlarn kunde ropa in humrar som sedan säljs till värmländska intressenter för runt 2 000 kronor kilot.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Pontus Båth anlände till Karlstad med de inropade godsakerna tidigt på onsdag eftermiddag.

– I går var det väl ett tiotal privatpersoner och 7-8 företag som beställt, men intresset lär öka framåt helgen, säger han.

Pontus Båth fick betala i genomsnitt 1 200 kronor kilot på auktionen, och priset för den som köper sin svenska hummer genom Feskhandlarn landar på 1 995 kronor. Mellanskillnaden kommer att gå till välgörande ändamål under hela denna vecka. Det blir The Perfect World Foundations kampanj Save the Ocean som jobbar mot plastföroreningar i våra hav som får pengarna.

– Kanske gör det att fler företag eller privatpersoner känner att de vill vara med och beställa, säger Pontus Båth.

Intresset för att äta hummer har växt ända sedan 80-talet, då skaldjuret slog igenom som festmat på bred front.

– På 40-, 50-, och 60-talet var hummer vardagsmat på västkusten. Min mormor som är uppvuxen på Tjörn har berättat att det nästan var så att de kunde tröttna på det. Så är det verkligen inte i dag, konstaterar Pontus Båth.

I år gäller nya regler för hummerfisket, vilket bland annat gör att fiskarna måste kasta tillbaka mindre humrar i vattnet. Det är oklart vad det kommer innebära för priset under säsongen.

– Men det är möjligt att det kan driva upp priset, säger Pontus Båth.

Rätta oss
1 / 1

Pontus Båth visar upp några av de svenska humrar som fanns till salu hos Feskhandlarn i går. Inga-Lill Skoglund bekantade sig med skaldjuren, men något köp blev det inte

Aktuell artikel (1 av 8)
Hummerfest – för havens skull

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!