Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Måndag, 23 april - vecka 17
Nyheter

Hög tid att vaccinera sig mot fästingburna TBE

"Där har vi inte haft några bekräftade fall tidigare"
Foto: Peter Bäcker

Rekordmånga TBE-fall anmäldes under 2017 i Värmland, totalt 15 fall. Landstinget tycker därför det är extra angeläget att de i riskområdena vaccinerar sig i år. Det har samtidigt kommit ut en ny rekommendation.

Artikeln fortsätter efter annonsen

– Av de 15 fallen bedömdes 13 vara smittade inom Värmland. En nyhet i fjol var att fyra av dem hade smittats i trakterna kring Kil och Fagerås. Där har vi inte haft några bekräftade fall tidigare, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare för landstinget i Värmland.

TBE är ett fästingburet virus som orsakar hjärnhinneinflammation. 2017 var ett rekordår för smittan i hela landet och allra mest i Värmland.

– Varför den ökar nu är inte helt säkerställt men då var det en varm vinter och det spelar in, säger smittskyddsläkaren.

Vaccinationen rekommenderas till fast boende och sommarboende, samt personer som vistas i skog och mark i områden med smittrisk. I år är det området större.

– Hos oss betraktas vänernära områden som risk för smitta. I år anger vi även andra särskilt riskutsatta områden på en karta som har haft bekräftade TBE-fall, som Kil och Grums.

En annan nyhet i årets rekommendation är sänkt åldersgräns för en extra vaccindos, från 60 till 50 års ålder. Baserat på sammanställda data från anmälda TBE-fall så rekommenderar landstinget nu att man ger denna extra vaccindos redan från 50 års ålder.

Hur har responsen för att vaccinera sig varit hittills?

– Jag har inte fått statistik över årets vaccinationer än så jag vet inte hur många de har varit. Men jag vet att det har varit stort intresse i bland annat Kil, säger Ingemar Hallén.

Rätta oss
1 / 1

I år rekommenderar landstinget vaccin mot TBE till en större del av Värmland än tidigare.

Aktuell artikel (1 av 8)
Hög tid att vaccinera sig mot fästingburna TBE

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!