Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 24 oktober - vecka 43
Hela livet

Hata våren – tio bra skäl

Hatar du våren? Det är du inte ensam om. Det finns gott om skäl att göra det.

Foto: Erik Nylander/TT
Artikeln fortsätter efter annonsen

• Ångest

Svårt att komma ur sängen i morse? Vårdepression beräknas drabba 3–5 procent av svenskarna och ytterligare 10–12 procent mår dåligt av vårljuset. Det är de som har en biologisk klocka som inte hänger med som drabbas av trötthet, som jet lag. Några drabbas så att de kvalificerar för diagnosen depression.

• Prosit

Täppt näsa, röda, rinnande ögon, hosta och nysningar är säkra vårtecken. Vecka 17 brukar det dra igång, enligt 1177 Vårdguiden. Pollensäsongen har dessutom blivit en hel månad längre på 40 år på grund av klimatförändringar.

• Näsbränna

Din vinterbleka hud blir lätt bränd när solen återfår sitt bett. I dag har de flesta inomhusarbete och saknar naturligt skydd mot solens UV-strålning. Mitt på dagen är solens korta UV-strålar som starkast, så den där pausen mot en solig vägg på lunchen är en riktigt dum idé.

• Puts

Solen skiner, köp gardiner. Eller dra för dem så att du slipper se hur skitiga dina fönster är när den obarmhärtiga vårsolen dundrar in. Fönsterputsning är ett av svenskarnas mest älskade rut-avdrag.

• Smuts

Det som döljs i snö... Den härliga vårsolens glans avslöjar fimpar, hundbajs och allsköns bråte på varenda trottoar. Och gruset som räddat lårbenshalsen under vintern ligger kvar och gnager sönder vårskornas klackar.

• Semesterstress

Nu måste du lämna in dina semesterönskemål. Eller så skulle du ha gjort det för länge sedan. Vågar man räkna med sol i Sverige? Är det bättre att åka utomlands? I så fall vart? Skynda, skynda innan allt är slutbokat!

• Kviddevitt

Glad så som fågeln i morgonstunden är du inte när olika mästersångare börjar markera revir och locka till sig honor innan fan fått på sig morgontofflorna. En studie från Sveriges lantbruksuniversitet visar att stadsmiljöer upplevs som trevligare med fågelsång, men det framgår inte när på dygnet studien utförts.

• Däckad

Dubbdäcken ska av senast den 15 april. Dubbfria vinterdäck är inte olagliga, men har inte alls lika bra grepp på sommarvägar. Bromssträckan blir 15–20 procent längre med vinterdäck på sommarväglag och bilar med vinterdäck är inblandade i var tionde dödsolycka sommartid.

• Myrstackarna

Ett annat vårtecken är trampet av små fötter. Myrornas små fötter när de marscherar in i jakt på föda. En liten saftfläck kan leda till att arbetarmyror bjuder in ett stort gäng. Håll i saftglaset och smula inte med bullen på vårfikat så kanske du slipper en invasion.

• Grävsäsong

Så snart tjälen gått ur marken är det dags för vägarbete. Nu får du räkna med att färdas i snigelfart, tänka ut omvägar och åka hemifrån i ottan för att komma i tid till jobbet.

Rätta oss
1 / 1

Polleneländet. Bara en av flera rimliga anledningar att hata våren.

Aktuell artikel (1 av 5)
Hata våren – tio bra skäl

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!