Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Nyheter

Köpte nazipropaganda – hoppar av

Foto: Janerik Henriksson/TT

Den värmländske KD-politikern köpte böcker och flygblad från nazistiska Nordfronts hemsida, avslöjade Dagens ETC på onsdagen.

Nu lämnar han alla sina politiska uppdrag.

– Jag är ledsen och ångerfull över att jag skadat partiet, säger han till VF.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Dagens ETC har lyckats komma över Nordfronts server med information om tusentals svenskar som handlat i deras nätshop. Däribland 14 SD-politiker, en moderat och en vänsterpartist från andra delar av landet – samt en värmländsk KD-politiker på lägre nivå. Han sitter som ersättare i en nämnd.

Den sistnämnde ska bland annat ha beställt två böcker – ”Tyskland återfött” av Hermann Göring samt ”Dog verkligen sex miljoner?”. Dessutom sammanlagt 600 flygblad som uppmanar till återtagande av makten från ”den globala sionistiska elit som ockuperat vår värld”.

Nordfront är Nordiska Motståndsrörelsens bokförlag och nätbutik och en viktig inkomstkälla för den nazistiska organisationen.

I ETC-artikeln framgår det också att KD-politikern ska ha delat länkar till Nordfronts hemsida i sociala medier och uppmanat sina vänner att lyssna på en podcast som har kopplingar till NMR.

När VF först når mannen säger han att ”det finns en väldigt bra förklaring” till varför han gjort inköpen. Men att han först vill stämma av med KD:s distriktsledning. När han återkommer är han ganska kortfattad:

– Efter kontakt med KD Värmland har jag beslutat mig för att ta konsekvenserna. Jag lämnar alla uppdrag med omedelbar verkan och är ledsen och ångerfull att jag skadat partiet.

Du sa tidigare att det finns en bra förklaring..?

– Ja, det gör det. Jag hade ett väldigt långt samtal med ETC-reportern där jag utförligt berättade om det, men det valde de förstås att inte ta med. Uppgifterna är ju dessutom inhämtade efter olagliga dataintrång.

Men du har chansen att berätta nu?

– Nej, jag har lovat KD att inte svara på några följdfrågor, det kan så lätt bli fel och orsaka ännu mer skada än det redan gjort.

Ångrar du inköpen?

– På ett personligt plan, nej. Det finns som sagt en logisk förklaring. Men jag är förstås väldigt ledsen att det skadar partiet.

KD:s distriktsordförande i Värmland, Kjell-Arne Ottosson, kommenterade det hela i ett skriftligt uttalande på onsdagseftermiddagen:

– Vi har varit i kontakt med medlemmen i fråga. Vår hållning är att hans agerande är oacceptabelt och oförenligt med att vara medlem i vårt parti.

Rätta oss
1 / 1

En värmländsk KD-politiker handlade böcker och propagandamaterial från nazistiska Nordfront förlag. Efter avslöjandet hoppade han av alla politiska uppdrag.

Aktuell artikel (1 av 8)
Köpte nazipropaganda – hoppar av

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!