Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Onsdag, 21 mars - vecka 12
Hammarö

Politikers svävartur kan vara olaglig

I april 2010 tog de värmländska socialdemokratiska riksdagskandidaterna en svävartur i Vänern för att kolla in vindkraftparken. Nu har företaget som äger svävaren åtalats. Politikernas resa misstänks bryta mot lagen då det inte låg någon is på sjön.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Under våren 2010 sjösatte de fem S-kandidaterna Lars Mejern Larsson, Ann-Kristine Johansson, Gunilla Svantorp, Jonas Gunnarsson och Berit Högmanen en gemensam valkampanj. Den 26 april drog de igång med en svävartur i Vänern.

Resan gick från Möruddens badplats på Hammarö och ut till Gässlingegrund i Vänern för att kolla in vindkraftparken i Vänern. Men företaget som körde politikerna hade bara tillstånd att köra då isläget inte medger att man använder båt. Och enligt länsstyrelsen så var vattnet öppet.

I går åtalades bolaget för förseelse mot svävarfartsförordningen.

– Det är klart att det här är jäkligt olustigt, säger Jonas Gunnarsson (S).

Han berättar att han i efterhand har fått veta vilka bestämmelser som gäller och han tycker att det är dags att se över lagen.

– Svävare är mycket miljövänliga, säger han.

Resan dokumenterades av en fotograf på tidningen NWT och en utskrift av tidningen används som bevisning i målet. På bilderna kan man se att det inte ligger någon is på Vänern.

– Jag hade ingen aning om lagstiftningen när jag satte mig i den båten. Vi gjorde en utflykt för att inspektera vindkraftverken, säger Berit Högman (S).

Precis som Jonas Gunnarsson tycker Berit Högman att lagstiftningen kring svävare är otydlig och att den bör ses över.

– Jag minns det bara som en väldigt trevlig tur. Men det är klart att det är beklagligt att det blev så här, säger Lars Mejern Larsson (S).

I åtalet står det att svävaren hade kunnat användas om det var verktyg som transporterades, men eftersom den var lastad med politiker så strider det mot föreskrifterna.

Rätta oss
1 / 1
Under våren i fjol tog S- kandidaterna Berit Högman, Lars Mejern Larsson, Ann-Kristine Johansson, Gunilla Svantorp och Jonas Gunnarsson en svävartur i Vänern. Nu åtalas bolaget som äger svävaren för försele mot svävarfartsförordningen. Foto: Arkiv
Aktuell artikel (1 av 2)
Politikers svävartur kan vara olaglig

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!