Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Hagfors

Värmlandsmetanol vill ha mer pengar

Värmlandsmetanol behöver få in mer pengar.Därför genomförs ännu en nyemission med förhoppningen att få in 12,6 miljoner kronor till projektet.– Det har varit planerat sedan länge, säger vd Björn Gillberg.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Värmlandsmetanol står redo med spaden mot marken och avvaktar regeringens beslut om ett långsiktigt regelverk för beskattning av biodriv­medel.

Det väntas komma under 2017 eller 2018 och för att driva projektet vidare fram till dess hoppas Björn Gillberg på ytterligare delägare bland de 1 500 som i dag äger aktier i företaget.

– Vi förväntar oss att ta in kapital, det handlar om belopp i storleksordningen 12,6 miljoner kronor, säger han.

• Hur är det tänkt att de ska användas?

– Det är alltid lite småjobb och justeringar som är kvar för att hålla organisationen såpass igång så att vi står redo för att trycka på gaspedalen när vi får de långsiktiga skattereglerna. Samtidigt ligger vi inte på latsidan heller när det gäller möjligheterna att sälja konceptet till andra delar av världen.

• Varför gör ni det här just nu?

– Det har varit planerat sedan länge. Det är bara för att vi då och då måste säkra behovet av kapital helt enkelt. Vi har inga inkomster än så länge, men vi har utgifter.

All teknisk projektering är färdig och innan planerna kan bli verklighet i Hagfors jobbar företaget alltså parallellt, tillsammans med partnern Thyssenkrupp Industrial Solutions, på att sprida konceptet och Björn Gillberg pratar om kontakter med bland andra Kanada och Indonesien.

– Det här konceptet går att applicera var som helst. Anläggningen kräver lika mycket vatten, skog och anställda. Men vi återkommer gång på gång till regeringen och dess kommande beslut om långsiktiga skatteregler. Blir beslutet positivt för Värmlandsmetanol kan saker ske snabbt, säger Björn Gillberg.

– Då kommer det vara investerare i en helt annan klass som går in. Vi har dukat upp bordet och förberett för den dag de skattemässiga förutsättningarna finns. Tekniskt sett är allt i land.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Värmlandsmetanol vill ha mer pengar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!