Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Hagfors

Värdefull varghund stulen från uppfödare

Natten till onsdagen stals varghunden Freke från uppfödaren Odvar Johnsens hus i Knappåsen. Den tioåriga hunden hade en stor roll i filmen ”Varg” från 2008.– Jag har satt ut en belöning på 25 000 kronor till den som ser till att Freke kommer tillbaka, säger Odvar.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Odvar Johnsen, 83, har i snart 25 år fött upp varghybrider i Knappåsen, mellan Torsby och Ekshärad. Något som ibland lett till kontroverser. Själv hävdar dock Johnsen att hundarna tack vare sina varggener är väldigt snälla, oaggressiva och lämpliga till och med för barnfamiljer.

De senaste åren har han med ålderns rätt trappat ned sin uppfödningsverksamhet, men han har kvar elva varghundar. Numera är det dock bara tio.

Tioårige Freke stals natten till onsdagen.

– Han och en annan hund hade bråkat, så jag satte dem i varsitt band ute på gården. När jag kom upp på morgonen låg bandet på marken men hunden var borta, berättar Odvar Johnsen.

Hans granne hade hört ljud från en bil vid fyratiden på onsdagsmorgonen, och Odvar hörde hundarna yla. Han gick dock aldrig upp för att kolla.

– Det känns för jäkligt. Freke var den hund som alltid följde mig vart jag gick, det går inte att sätta ett värde på honom. När han var med i filmen ”Varg” var han i och för sig försäkrad av filmbolaget för 160 000 kronor. Men nu är han ju tio år, jag förstår inte varför någon vill ta honom.

Odvar Johnsen har utfäst en belöning på 25 000 kronor via Facebook till den som kan komma med sådana uppgifter att hunden kommer tillrätta. Man kan då höra av sig till polisen, som utreder brottet.

Det är inte första gången som Johnsen får en av sina varghundar stulna. För några år sedan hände något liknande, och det kan komma att få sin upprinnelse i rätten inom kort.

– En kvinna som bor här i Värmland har erkänt. Jag vet inte om hon är inblandad nu, men det är klart att man blir misstänksam, säger Johnsen.

Rätta oss
1 / 2
Odvar Johnsen i Knappåsen med en av sina varghundar på en bild från 2002.
2 / 2
Peter Stormare hade huvudrollen i ”Varg”, men titelrollen spelades av den nu stulna Freke.
Aktuell artikel (1 av 4)
Värdefull varghund stulen från uppfödare

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!