Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Hagfors

Kalle Anka får fart på läsningen

Eleverna i årskurs sex vid Kyrkhedens skola i Ekshärad tar hjälp av Kalle Anka i svenskundervisningen.Kändisen från Ankeborg ska bland annat bidra till ökad läslust.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Kalle Ankas medverkan i undervisningen pågår det här läsåret. Ekshäradseleverna använder sig av serietidningen där den ibland ilskna ankan är huvudfigur. Satsningen är möjligt genom projektet ”Serier i undervisningen” som ett nordiskt serieförlag står bakom i samarbete med Seriefrämjandet.

– Syftet är att med hjälp av serier öka läslusten och främja läsförmågan bland eleverna, säger kommunens bibliotekschef Birgitta Sparre, lokal initiativtagare.

Att den välkända ankan då och då nöjer sig med att säga ”kvack” eller ”urk” spelar ingen roll. För även om hans uttryckssätt någon gång är torftig är serien lämplig att använda i undervisningen, menar de ansvariga vid förlaget.

– Språket har alltid hållit en hög nivå, inte minst tack vare skickliga och kreativa översättare med ambition att främja den språkliga utvecklingen hos läsarna.

För Ekshäradseleverna står även serieskapande på schemat. I slutet av maj får de delta i en serieworkshop ledd av Arild Midthun, ansedd som en av världens främsta Kalle Anka-tecknare.

Rätta oss
1 / 1
Kalle Ankas medverkan i undervisningen ska bidra till ökad läslust. FOTO: TT
Aktuell artikel (1 av 4)
Kalle Anka får fart på läsningen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!