Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Hagfors

Jubel blev besvikelse

Sommarens jubel vid Värmlandmetanol har förbytts i besvikelse och frustration. Orsaken är regeringens agerande i frågan om beskattningen av biodrivmedel, däribland metanol.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Om regeringens budgetförslag antas av riksdagen betyder det att metanolen skattebefrias.

Men Björn Gillberg, Värmlandsmetanols vd, samt övriga aktörer i branschen är ändå inte nöjda.

– Vi har kommit en bit på väg men budgeten gäller i ett år. Vad händer nästa höst när det kommer en ny budget? Det går inte att få finansiärer att satsa 3,5 miljarder i en metanolfabrik utan långsiktiga skatteregler. Vi måste veta vad som gäller i åtminstone 15 år framåt, säger Björn Gillberg.

I en riksdagsdebatt tidigare i höst mellan finansminister Magdalena Andersson och Rickard Nordin (C) sa finansministern att regeringens mål är att införa stabila spelregler för beskattning av biodrivmedel från 2018. Att införandet dröjer skyller regeringen bland annat på EU-kommissionen.

– De gömmer sig bakom kommissionen. Sverige som suverän stat har rätt att själv bestämma över skatten på biodrivmedel, säger Gillberg som menar att frågan tydligen är ett dilemma för regeringen.

Orsaken är att staten och regeringen vet att de behöver skatteintäkterna som diesel och bensin ger, hävdar han.

– Det sa för övrigt finansministern i klartext, säger Björn Gillberg och tillägger att det i dagsläget inte går att säga när Värmlandsmetanols projekterade fabrik i Vågbacken i Hagfors kan börja byggas.

– Vi har varit uthålliga hittills och vi får fortsätta att baxa projektet ett steg i taget. Det är i varje fall ingen skatt på metanolen men vi måste få långsiktiga spelregler. Det skulle räcka om staten sa att vi kommer att beskatta bio- drivmedel på ett sådant sätt att det aldrig blir dyrare än bensin och diesel och det systemet kommer vi ha i minst 15 år.

I debatten med finansministern sa Centerpartiets Rickard Nordin att 2017 riskerar att bli ett förlorat år för klimatet och biodrivmedlen.

Björn Gillberg instämmer.

– Vi har goda förutsättningar att producera bio- drivmedel av skog här i landet men samtidigt har vi regeringar som gömmer sig bakom EU-kommissionen för de vill inte förlora skatteintäkter.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Jubel blev besvikelse

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!