Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Hagfors

Han har 42 meter bilbana i allrummet

Bilentusiasten och fotografen Bosse Östman, 55, älskar bilar och motorsport i alla former.När han inte plåtar eller är åskådare på riktiga motortävlingar tillbringar han mycket tid i allrummet därhemma där han har sin 42 meter långa Scalextric bilbana.
Artikeln fortsätter efter annonsen

– Man blir aldrig för gammal för det här, säger Bosse Östman och trycker på gashandtaget.

Den gula Lamborghinin far iväg i hög fart längs den svarta, tvåspåriga banan.

– Mitt varvrekord är 13,6 sekunder.

Det är inte utan stolthet han visar upp anläggningen som i stort sett fyller golvytan i allrummet på övervåningen i villan i Uddeholm. Intresserad av ”slotacing”, som entusiasterna säger, blev han redan i småbarnsåldern.

– Jag fick en bana när jag var liten, en vanligt åtta, men den blev snabbt ganska tråkig. Sedan när jag fyllde 15 ville jag inte ha moppe utan bilbanedelar och det fick jag, berättar Bosse Östman.

Så småningom tröttnade han dock helt och hållet på bilbanor och sålde det han hade. Men för åtta-tio år sedan vaknade intresset på nytt. Utöver banan förfogar Bosse över elva tillhörande bilar i olika modeller. Här finns den gula Lamborghinin, ett par Audi, några formelbilar och några sportvagnar. Skalan på banan och bilarna är 1:32.

– Det finns bilar och banor i annan skala men jag gillar den här storleken, säger Östman som totalt räknar med att han har lagt ner cirka 8 000-10 000 kronor på sin hobby.

Hans racerbana består av sektioner av modellerna Scalextric classic, Scalextric sport samt något som heter SCX och Jiada. Självklart finns även en elektrisk varvräknare.

– Den är ett måste, det går inte att hålla reda på hur många varv man kört annars, säger Östman och beskriver närmast lidelsefullt tjusningen med ”motorsport” i det lilla formatet.

– Det är något helt annat än TV-spel. Här följer du bilen och måste ha känsla för körningen. Det är pulshöjande, spännande och nästan som riktig racing.

Han tillhör de som inte vill ha ett modellandskap med skog, läktare och människor kring banan.

– Jag tycker det är roligt att kunna bygga om och ändra och vill inte bygga fast mig.

Hur var det då med Bosse Östmans intresse för riktiga bilar?

Jo han är VW-fantast och belåten ägare till en grön Jetta från 1981 i nyskick med 8 500 mil på mätaren, en silverfägad Jetta GTX 16v 1988 som gått 10 000 mil, en röd Jetta från 1983 med 12 500 mil på mätaren samt ytterligare en röd Jetta från 1992.

– Den sistnämnda är min vinterbil, säger Bosse som också hinner med att driva hemsidan rallysport.se där det bjuds mängder med bilder från motorsportevenemang.

Innan besöket i Uddeholm är över utmanas VF:s reporter på ett race på bilbanan.

Resultatet kan vi berätta om någon annan gång...

Rätta oss
1 / 4
Bosse Östmans bilbana är en dröm för både barn och vuxna. Han säger att ”slotracing” nästan är som att köra racertävling på riktigt.
2 / 4
Banan mäter 42 meter och täcker i stort sett hela golvet i allrummet i Bosse Östmans hus.
3 / 4
Vagnparken består av elva bilar. I förgrunden syns en Audi och en Lamborghini.
4 / 4
Startklart på Östmans racerbana.
Aktuell artikel (1 av 3)
Han har 42 meter bilbana i allrummet

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!