Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Torsdag, 21 juni - vecka 25
Hagfors

Hagfors vill ha skyddsjakt på vargar

Hagfors kommun ansöker om skyddsjakt på närgångna vargar. Även de två kommunjägarna och tre jaktledare lämnar in en skyddsjaktansökan.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Det blir nu länsstyrelsen som avgör om det ska skjutas varg i Hagfors med omnejd.

Som VF berättade häromveckan har det sedan i juli i fjol varit problem med vargar som rör sig i eller nära bostadsområden i Hagforstrakten.

Totalt hade 26 observationer gjorts fram till i slutet av december där personerna bakom rapporterna är säkra på att det rör sig om varg.

För ett par veckor sedan tog kommunjägarna och ett antal jaktledare upp frågan om skyddsjakt och kommunledningsutskottet ställde sig då bakom en ansökan.

Samtidigt förklarade kommunalråd Mikael Dahlqvist att kommunen även kommer att lämna in en egen ansökan.

Efter kommunstyrelsens möte på måndagen står det klart att så sker.

– Vi vill att länsstyrelsen prövar frågan. Vi tycker inte att varg hör hemma i tätbebyggelsen. Vargarna ska inte strosa omkring utanför villaområden och på gång- och cykelvägar, säger Mikael Dahlqvist som också nämner människors oro som ett skäl för kommunens ställningstagande.

Personal från länsstyrelsen var nyligen i Hagfors för att på plats samla in uppgifter och undersöka eventuella vargspår.

Lars Furuholm, rovdjursansvarig vid länsstyrelsen, har tidigare sagt att skyddsjakt inte kan beviljas på gamla observationer.

Samma besked ger han när VF når honom på måndagen.

– En sån där ansökan är ganska meningslös egentligen och det har jag sagt till kommunalrådet. Den blir bara en slags politisk yttring, säger Furuholm.

De 26 observationerna har i dagsläget utökats med fler rapporter från bland annat bostadsområdena Dalen och Stjärnsnäs samt från Uddeholm – den senaste är från mitten av januari då två vargar där ska ha setts på Stjärnsforsvägen.

– Det finns som sagt människor i vår kommun som känner oro och den oron tar vi på allvar. Samtidigt vill jag vara tydlig med att vi med det här inte alls har tagit ställning till vargfrågan i stort, säger Mikael Dahlqvist.

Lars Furuholm förklarar att skyddsjakt tas till när det handlar om akuta situationer.

– Och då måste vi själva dokumentera, eller se bilder, och på så sätt säkert veta att det rör sig om vargar som inte går undan.

Hans råd till den som stöter på en varg i ett bostadsområde är att så snabbt som möjligt ta kontakt med länsstyrelsen.

– Då kan vi åka ut och försöka skrämma bort dem. Naturligtvis är det så att om de inte går undan från bebyggelsen och folk då måste de tas bort, säger Furuholm.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 1)
Hagfors vill ha skyddsjakt på vargar

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!