Få tillgång till allt innehåll på webben - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 17 november - vecka 46
Hagfors

Hagfors kommun river ytterligare 161 bostäder

De tidigare 154 bostäderna var inte nog.Nu behöver Hagfors kommun riva ytterligare 161 för att komma i balans med efterfrågan.– Det är klart att jag hellre bygger hus än river, men det här är nödvändigt, säger Caj Olsson, vd Hagforshem.
Artikeln fortsätter efter annonsen

I början av veckan gick information ut till berörda hyresgäster. Där angavs att orsaken till beslutet är att Hagfors kommuns invånarantal fortsätter att sjunka och därmed också efterfrågan på lägenheter. Därför planeras drygt 160 lägenheter rivas i Hagfors och Ekshärad fram till 2017.

– I budgeten hade vi planerat för 32 tomma lägenheter innan året är slut men nu verkar det som vi landar på cirka 80. Varje lägenhet som står tom kostar i genomsnitt kommunen 4 100 kronor per månad i uteblivna hyresintäkter, förklarar Caj Olsson.

Idag äger Hagforshem totalt 770 lägenheter. Tidigare har det kommunägda bostadsföretaget berättat att 154 lägenheter av olika storlekar ska bort i Hagfors och Ekshärad. Tolv av dem har sålts och huvuddelen av de resterande har rivits.

Skick och efterfrågan styr i första hand rivningsbesluten. Främst ska uttjänta huskroppar bort, men ibland är det också andra faktorer som spelar in när det gäller turordningen vid rivningen, säger Caj Olsson.

– En del undrar varför vi river hus vi redan har kostat på, men om vi har planerat att ha kvar bostäder i fyra år framöver är det förstås nödvändigt att genomföra vissa investeringar där det krävs.

Caj Olsson säger sig ha förståelse för att många i dagsläget är upprörda över att behöva flytta.

– Självklart förstår jag det och att rivningen i sig kan upplevas som negativ. Samtidigt kan vi inte ha en massa lägenheter som står tomma och som ingen vill ha.

Om trenden med den minskade efterfrågan vänder kan Hagforsbostäder tänka sig att omvärdera rivningsbeslutet, understryker Caj Olsson.

Rätta oss
1 / 1
Gustavsforsvägen 8-12 i Bostadsområdet Gärdet i Hagfors är ett av de hus som ska rivas i år.
Aktuell artikel (1 av 3)
Hagfors kommun river ytterligare 161 bostäder

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!