Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 27 april - vecka 17
Hagfors

Elmtanken stoppar vattenbrist

Snart kan bristen på dricksvatten vid va-läckage eller planerade stopp vara ett minne blott.Elms Mekaniska har tagit fram en snillrik vattentank som finns på flera håll i landet.Nu är förhoppningen om ännu ett uppsving stor.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Det började för drygt tio år sedan när Hagfors kommun behövde en ny vattentank och vände sig till Elms Mekaniska.

Sedan dess har konceptet utvecklats och växt stadigt. Idag levererar företaget ett tiotal vattentankar, som kallas Elmtanken, av det här unika slaget om året.

– Den var i drift i kanske 4-5 år innan vi började tänka vidare. Vi såg mycket haverier där det inte fanns något vatten och det var ledningsbrott överallt. På så sätt har vi spunnit vidare kring hur vi kan utveckla, med olika tillbehör och så där, säger Olle Elm.

Det är en vattentank som rymmer tio kubikmeter dricksvatten som tack vare den snillrika konstruktionen är lätt att flytta och placera där det skulle behövas.

Idag uppskattar Olle Elm att det finns ett 40-tal tankar runt om i Sverige från Gällivare i norr ned till Skåne i söder. Det är kommunerna som är den främsta kundkategorin och den blir särskilt användbar vid vattenstopp på framför allt äldreboenden och sjukhus, och i Trollhättan som har tre tankar, har den försett ett elvavåningshus med vatten vid ett avbrott i den ordinarie leveransen.

Men den blir också viktig för orter som är beroende av ett fungerande vattenverk.

– Men det är just det här med trycksättning av fastigheter som är det viktigaste och som vi är rätt ensamma om kan man säga. Det är en unik grej som vi har kommit på, den måste finnas. För det finns ju en marknad för det.

Senare i år görs dessutom den andra leveransen till Norge då Drammen har beställt tre tankar och efter höstens va-mässa i Jönköping hoppas Olle Elm på ännu ett uppsving.

Och med en stadigt växande efterfrågan på tanken ser han med stor optimism på framtiden där de 2,5 heltidstjänsterna med största sannolikhet utökas.

– Vi ska nog kunna generera rätt så mycket arbetstillfällen i framtiden, men vi talar inte om extremt mycket. Vi har tagit det lite successivt och har varit försiktiga så vi inte har dragit på oss för mycket, för vi vill kunna leverera och göra ett bra jobb också. Vi vill inte bara gasa på och lämna ut en produkt som vi inte är riktigt nöjda med.

Företaget håller i detta nu också på med att ta fram mindre modeller som ska kunna dras som vanligt släp, sedan hoppas Olle Elm fortsätta sprida konceptet.

– Trollhättan kommun har sagt att det optimala för en kommun är att ha tre stycken, då har de den säkerheten de behöver mot ett läckage. Så det är lite så vi ska jobba mot dem som har köpt en tank, att försöka få dem att köpa fler.

Rätta oss
1 / 1
Fredrik och Olle Elm demonstrerar Elmtanken som rymmer enormt mycket dricksvatten, innehåller bland annat vattenskott för att underlätta transport, sitter på en lastväxlararm och utrustas med exempelvis pump, elverk, elpatron för att klara kyla och förvaringsutrymmen.
Aktuell artikel (1 av 6)
Elmtanken stoppar vattenbrist

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!