Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 22 juli - vecka 29
Grums

Sveaplan i Grums hållbaraste bygget i år

Sveaplan Fastigheter i Grums är den första mottagaren av Grundstenen, ett pris som är tänkt att delas ut varje år till årets bästa exempel på miljömässigt hållbart byggande i Värmland.
Artikeln fortsätter efter annonsen

Pristagaren avslöjades av Nätverket för hållbart byggande, som ett antal myndigheter och företag står bakom, vid ett seminarium om lågenergihus.

Även KBAB:s bostadsprojekt Sjögången i Karlstad och förskolan Skogsgläntan i Kil var nominerade, men segrare blev Sveaplan. Enligt juryn har ägarna förvandlat en tidigare problemfastighet till eftertraktade bostäder och lokaler. Med långsiktig strategi, tydlig målbild och nyfikenhet har man visat att det inte krävs stora företags resurser och kapacitet för att bidra till utvecklingen, hette det i motiveringen.

– Förut jobbade jag inom fordonsindustrin med att minska avgasutsläpp, så det var naturligt att jobba på ett liknande sätt med tilläggsisolering, treglasfönster och värmeåtervinning. Det finns många liknande miljonprogramhus, vi kanske kan gå vidare med det, säger Lars-Göran Bernhardsson som äger och driver företaget ihop med sin fru Inger.

– Vi har ägt Sveaplan i tio år till våren. Det är 46 55-plus-lägenheter och 20 lokaler. Medelåldern på hyresgästerna är 82 år, och det är ständig kö till lokalerna, berättar Inger, glad och lite förvånad att de vann över Sjögången.

Rätta oss
Aktuell artikel (1 av 2)
Sveaplan i Grums hållbaraste bygget i år

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!