Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Söndag, 18 mars - vecka 11
Nyheter

Geijers släkting hyllar Agatha Christie

På måndag börjar årets sommarföljetong i VF
Foto: Caroline Tibell

Författaren till sommarens följetong är släkt med Erik Gustaf Geijer.

– Så det känns ju väldigt bra att ni i Värmland får börja läsa redan innan den ges ut som bok, säger Rebecka Edgren Aldén.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Hennes mamma heter Geijer och Rebecka Edgren Aldén har tillbringat mycket tid i Ransäter och på Geijersgården.

– Jag sitter med i styrelsen för Geijerska släktföreningen. Och är man släkt med Geijer så är man automatiskt släkt även med Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding, även om det är på långt håll, för de där släkterna gifte sig ju med varandra. Så det är många stora namn att leva upp till, skrattar Rebecka Edgren Aldén, som länge velat skriva hittepå.

Hon har en lång karriär som journalist, redaktör, krönikör och debattör bakom sig. Sin första bok ”Skriet från kärnfamiljen” skrev hon tillsammans med Tinni Ernsjöö Rappe.

– Det var en feministisk debattbok. Så det liknade det jag alltid jobbat med som journalist. Men när min första roman ”Den åttonde dödssynden” gavs ut 2015 var det lite läskigt. För även om jag skrivit hela mitt liv så kändes det mer utlämnande med skönlitteratur.

Rebecka Edgren Aldén vill inte sätta etiketterna ”deckare” eller ”spänningsroman”, varken på 2015 års bok eller nu aktuella ”Och blomstren dö”, som går som följetong i 53 delar i VF under sommaren med början på måndag och kommer ut som bok först om en månad.

– Nej, de är inte deckare med någon som löser ett fall. Jag kallar dem psykologiska thrillers, som mer specifikt hör hemma i undergenren ”domestic noir”.

Det vill säga i samma genre som bland andra Paula Hawkins och Gillian Flynns böcker.

– Och Karin Alvtegens. Det var faktiskt Alvtegen som var min främsta inspirationskälla till förra boken. Men ”Och blomstren dö”, som utspelar sig på en ö, är något av en hyllning till Agatha Christie, som väckte mitt läsintresse en gång i tiden, och till klassiska spänningsberättelser om det slutna rummet.

Vad tycker du om deckar- och spänningsgenren annars, rent generellt? Är det inte väldigt mycket trötta, gamla kommissariemän och mördade kvinnor?

– Jo, så var det förr. Men den har utvecklats. Det har hänt väldigt mycket med nya subgenrer de senaste åren. Fast det är intressant att du tar upp det, med tanke på omslaget till nya boken. Där ligger ju en död kvinna i gräset. Men när jag funderat lite så tänkte jag att det kan ses som en hyllning till klassiska Maria Lang-omslag. Och berättelsen handlar ju inte bara om kvinnolik, den är betydligt mer komplicerad än så.

Rebecka Edgren Aldén gillar att hennes nya berättelse ges ut som följetong, ett format som hon tycker om.

– Det har kommit så många nya följetongsformer, med bland annat ljudböcker och tv-serier. Jag sitter förresten med i juryn för årets deckardebut och en av kandidaterna till priset är en ljudboksföljetong.

Vad läser du själv för närvarande?

– Det har blivit mycket deckare eftersom jag sitter i den där juryn och ska medverka på deckarfestivalen Crimetime Gotland i sommar och leda samtal på Bokmässan i höst. Men jag är litteraturvetare från början och är en allätare när det gäller böcker.

Rätta oss
1 / 2

Geijersläkting. Rebecka Edgren Aldén tillhör Geijersläkten och har tillbringat mycket tid i Värmland. Därför är hon glad att få presentera sin nya bok för värmlänningar först.

2 / 2

Följetongen ”Och blomstren dö” ges ut som bok 24 juli.

Aktuell artikel (1 av 8)
Geijers släkting hyllar Agatha Christie

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!