Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Fredag, 23 mars - vecka 12
Nyheter

Frånvaro av banker hårt slag mot bygden

Ekonomiforskare ser med oro på banksektorns utveckling
Foto: Markus Dahlberg / TT

Ju färre banker det finns, desto mindre tenderar nyföretagandet att bli.

Det visar forskning gjord av Mikaela Backman som ser utvecklingen med allt färre banker på landsbygden som oroväckande.

– Det blir helt enkelt färre alternativ för företag i de här områdena att få tillgång till kapital, säger hon.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Nordea har redan stängt ned på sina håll och när Swedbank vid månadsskiftet slog igen dörrarna i Filipstad, Forshaga, Grums och Munkfors blev de tre sistnämnda orterna helt utan bank.

Det är inte oproblematiskt, det visar även den forskning som Mikaela Backman, ekonomie doktor vid Internationella Handelshögskolan i Jönköping, har gjort.

– Jag har forskat om tillgänglighet, banker och nyföretagande och hur det ser ut i svenska kommuner. Där ser man ett förhållande och samband mellan banker och nyföretagande, det verkar vara så att där det finns fler banker finns det också mer nyföretagande, säger hon.

Hon skrev om problemet i det senaste numret av Entré, som ges ut av Institutet för entreprenörskaps- och småföretagsforskning, där hon bland annat konstaterade att avvecklingen av bankkontor bidrar till att öka informationsbarriären mellan företagaren och banken.

"Det kan innebära att färre entreprenörer med potentiellt lönsamma projekt får sina låneansökningar beviljade, eller att färre investeringar i företag genomförs", skriver hon och fastslår också att antalet bankkontor i landet minskat från 3 100 till runt 1 700 under de senaste 25 åren.

– Det är ganska drastiska förändringar som har skett inom banksektorn. Det finns vissa områden som har sämre tillgänglighet till banker i dag, vilket kan påverka de regionerna, och oftast är det de regionerna som redan har ganska få alternativ finansiellt sett.

Vad kan det få för effekter?

– Bankerna är bara en del, en bank driver inte hela utvecklingen. Men det är såklart en process som sker och tillsammans med allt annat som sker så blir det kanske svårare för företag att fortsätta finnas och växa på vissa platser.

Förra veckan rapporterade vi om det nätverk som fem värmländska och fyra andra svenska kommuner bildat för att stötta varandra i den här frågan. Även fackförbundet IF Metall ser allvarligt på utvecklingen och ombudsmannen Thomas Rehn berättar att man från fackets sida varit involverad i frågan sedan 7-8 år tillbaka.

– Det är självklart vår vilja att man ska ha en lokal sparbank i varje ort i Värmland och där stöttar vi inom IF Metall kommunalråden. Det är en av de viktigaste delarna, enligt forskning, som handlar om lokal och regional trygghet, vilket är att ha en arbetsförmedling, försäkringskassa, kommunkontoren och även en bank, säger han som dessutom är huvudman i Sparbanksstiftelsen Alfa.

Rätta oss
1 / 1

Antalet banker har minskat med nästan hälften under de senaste 25 åren, skriver Mikaela Backman.

Aktuell artikel (1 av 8)
Frånvaro av banker hårt slag mot bygden

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!