Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 21 augusti - vecka 34
Nyheter

Framtiden bär microchip i handen

Allt fler får upp ögonen för möjligheterna med ett implanterat chip
Foto: Håkan Strandman

Teknik. Tänk dig att ha bankkortet och nyckelknippan inuti handen. Microchipet syns i allt fler sammanhang och Sverige ligger före i utvecklingen.

– Vi är två vuxna och två hundar i min familj och tre fjärdedelar är chippade, säger Cecilia Viktoria Åslund.

Artikeln fortsätter efter annonsen

Ingångshålet mellan tummen och pekfingret syns fortfarande som en röd prick på handen. Det var drygt två månader sedan Cecilia Viktoria Åslund från Karlstad satte in ett 2x12 mm stort microchip under Ecommerse-mässan i Stockholm. Ingreppet tog cirka fem sekunder, han lyfte skinnet, körde in en spruta med chipet i och sköt in det.

Hon hade inte tänkt tanken på att göra det själv men var nyfiken på fenomenet.

– Det här kan ju kännas väldigt framtiden, men där var det så mainstream, alla möjliga personer gjorde det. Jag frågade en 45-årig kvinna vad hon hade på sitt chip och då svarade hon att hon hade sin Linkedin-profil. Shit, vad coolt att ha ett digitalt visitkort under huden, tänkte jag.

Hon scannar av chipet med telefonen och så dyker hennes Linkedin upp på skärmen. Innehållet ändras via en app på telefonen. NFC, nätfältskommunikation, kallas den funktion som läser av. Allt som finns digitalt kan läggas in, chipet är passivt tills man håller en NFC-läsare mot det.

– Det kommer nog ta ett tag innan det används av den breda allmänheten, det måste komma fler användningsområden först, säger Cecilia Viktoria Åslund.

Hur reagerar folk på implantatet?

– Den spontana reaktionen verkar vara: Är vi där redan? Många är chockade över att tekniken finns och att man känner någon som har det.

I dag tänker hon knappt på microchipet i handen, och hon är inte orolig för hälsa eller säkerhet heller.

– Det är så många som har gjort ingreppet så jag oroar mig inte, och jag är inte allergisk mot något. Sen är det ju inte mer av en säkerhetsrisk än att någon skulle ta ditt bankkort eller mobil, och det vore mycket enklare.

Det är snart fyra år sedan piercaren Jowan Östlund startade företaget Biohax som sätter in microchip i människors händer. Han fick idén efter att en vän berättat om den biokompatibla kapseln som gick att läsa av med telefoner.

– Jag tänkte att om det här funkar så öppnar det för en hel värld av möjligheter, det är säkert, enkelt och resurssparande.

Sedan dess har det växt explosionsartat.

– Jag har ju piercingstudio också, men i dag är det här allt jag hinner, jag åker runt och sätter in microchip, säger han och berättar att han närmar sig 3000 inplantat.

Företaget har sin bas i Helsingborg, men ingreppen görs lite överallt i Sverige. I dag utbildar de också andra som vill lära sig tekniken. Även om de inte var först i världen med microimplantat för människor så har tidigare försök misslyckats att få det accepterat.

– Folk ser något nytt och reagerar på samma sätt, konspiration, nu spårar det ur, så sa ju folk om mobiltelefoner också. Det är bra att folk ifrågasätter och läser på, det ställer jag mig positivt till. Vore bra om de var lika kritiska när de delar facebookinlägg. Folk frågar om det inte går att spåra dig överallt med ett chip, men dels är ju det olagligt, sen är det ju ingen aktiv GPS. De förstår inte tekniken, säger Jowan Östlund.

Ett problem han nämner är att tekniken är så ny att världen inte hunnit anpassa sig. Försäkringsbolag täcker till exempel inte inbrott i ett hus med enbart chip-avläsare eftersom det inte finns omnämnt i deras klausuler.

– Men det är sjukt mycket säkrare och kräver mindre administration.

Jowan Östlund säger att han skulle kunna ersätta 20 kort med sitt chip, att snart kan det gå att ha nycklar, kort och identitet samlat där, men det är beroende av hur systemen tolkar chipen.

– Nu ringer företag och frågar vad de behöver göra för att det ska funka. Man behöver hitta rätt plugin, de behöver få sina system att snacka med vårt chip. Det handlar om mjukvara.

SJ är ett av de företag som kontaktat Biohax och påbörjat ett samarbete.

– Folk måste våga sticka ut hakan, som SJ, de gjorde ju ett superkliv nu. För ett halvår sen kom konceptet och på tre månader hade de chipläsare på tågen.

De vanligaste användningsområdena i dag är för vardaglig åtkomst på datorer, till dörrar och skrivare, men även Linkedin.

Microchipimplantaten kostar mellan 1 500 och 2 000 kronor och har i dag 10 års garanti, men Jowan Östlund rekommenderar byte efter fem år.

Rätta oss
1 / 4

För drygt två månader sedan fick Cecilia Viktoria Åslund chipet inopererat under en mässa.

2 / 4

Genom att hålla mobilen mot handen får hon upp sin Linkedin-profil.

3 / 4

En liten prick är kvar på huden efter ingreppet, chipet känns knappt.

4 / 4

Pionjären Jowan Östlund håller upp ett microchip.

Aktuell artikel (1 av 8)
Framtiden bär microchip i handen

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!