Få tillgång till plusartiklar på alla våra sajter - endast 1 krona första månaden!

Till erbjudande
Tisdag, 17 juli - vecka 29
Forshaga

Myggen svärmar i Bengtsbol

Det är inte bara i Deje som myggen ställer till besvär för de boende. Familjen Hedlund-Hyttring i bostadsområdet Bengtsbol, kan inte ha barnen ute på grund av alla mygg.
Artikeln fortsätter efter annonsen

I höstas flyttade Andreas Hedlund och Rebecca Hyttring med sin son Simon, 2 år, till huset på Kullagatan, familjen har nu utökas med dottern Niolina, 7 månader. Ett paradis om det inte hade varit för alla mygg som gör att barnen inte kan vara ute och leka.

– Vi flyttade hit för att barnen skulle kunna vara ute och leka på tomten. Blir det inte någon skillnad på minskningen av myggen måste vi flytta härifrån med tanke på våra barn. Jag brukar vara ute och springa med Niolina i barnvagnen på morgonen, men så fort jag stannar svärmar det massor av mygg runt omkring mig, säger Rebecca Hyttring.

Rebeccas sambo Andreas Hedlund har skickat ett brev till Forshaga kommun och påpekat att det inte bara är i Deje det är problem med myggen utan att myggproblemet finns även i Bengtsbol. Något svar har de ännu inte fått och Rebecca menar att hon har hört flera personer som skickat in frågor om myggen men inte fått några svar.

– Kommunen svarar bara på sin hemsida och berättar varför de inte kan bekämpa myggen med helikoptern. Vore det inte bättre att skicka upp helikoptern med bekämpningsmedlet, det kan ju inte bli värre. Varje mygga som försvinner är ju en god gärning för oss som bor här. Släpp ner medlet är vad jag tycker, säger Rebecca.

Granne till Rebecca och Andreas bor Rebeccas mamma och hennes sambo John Lundqvist. John menar att området är för igenväxt och att markägarna skulle behöva se till att all sly röjs bort.

– Jag har bott här i tre år och enligt min uppfattning har myggen ökat drastiskt. Mycket tror jag beror på att det är så igenväxt och området nere vid älvfåran står ofta under vatten. Där trivs myggen. Nu när värmen kom så kläcktes de och det går inte att vistas ute, speciellt på kvällarna men även mitt på dagen svärmar de kring dig, säger John Lundqvist.

Enligt Forshaga kommuns ekolog Britt-Mari Olsson så var kommunen med i Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, projektet ”Myggjakten” 2013 och då stod gasolfällor i Bengtsbol under tre dygn för att man sedan skulle kunna artbestämma myggen som fastade i dem.

– Området vid Bengtsbol är väldigt likt det vid Pannkakan och Ådran så det är fullt möjligt att det är översvämningsmygg det rör sig om, säger Britt-Marie Olsson.

I dagsläget är det inte aktuellt att sända upp helikoptern och bekämpa myggen i Deje med VectoBac G då det inte finns några översvämningsytor att tala om och enligt Britt-Marie Olsson behövs det mycket mer vatten i älven innan det kan bli aktuellt att skicka efter helikoptern.

Fotnot: VF sökte under måndagen ansvarig forskare på SVA utan att lyckas.

Rätta oss
1 / 1
Rebecca Hyttring och sonen Simon kontrollerar familjens elektriska myggfångare. Myggfångaren är ett av de hjälpmedel som familjen använder i sin kamp mot myggen. Rebecca menar att det borde finnas något bidrag till att skaffa en gasolfälla, då det kostar alldeles för mycket att köpa.
Aktuell artikel (1 av 1)
Myggen svärmar i Bengtsbol

Dela på facebook

Läs Värmlands Folkblad i digitalt format - redan idag

Du får dagens, gårdagens eller förra veckans tidning - direkt i din mobil eller surfplatta

Jag vill prenumerera!